Čtvrtek, 25. dubna 2024

DUHOVKY: Sobota na Letné v rytmu Velké výzvy

DUHOVKY: Sobota na Letné v rytmu Velké výzvy
  1. FESTIVAL: Sobota na Letné v rytmu Velké výzvy
  2. ŠUMAVA: Léto v národním parku
  3. ČESKOLIPSKO: Mají souhlas k rozemletí kopce. Prozatím
  4. JÍDLO: Najděte si svého farmáře - brzy i v mobilu

FESTIVAL
Sobota na Letné v rytmu Velké výzvy

Je to tu! Za tři dny, v sobotu 9. června, neváhejte a vyrazte za námi na pražskou Letnou. Nachystali jsme pro vás druhý ročník festivalu Velké výzvy. Na akci vystoupí známí muzikanti jako například Toxique, Vypsaná fixa nebo N.O.H.A, těšit se můžete i na divadelní představení, soutěže a hry pro děti, farmářské trhy s poctivým místním jídlem a moderní technologické vychytávky. Konkrétní program a další zajímavosti zjistíte na festivalovém webu a Facebooku. Startujeme v 10:00.

ŠUMAVA
Léto v národním parku

Chcete strávit jeden až dva letní týdny zajímavou prací v šumavském národním parku? Pak pro vás máme zajímavou nabídku: právě hledáme dobrovolníky do našeho informačního stánku. Pomůžete nám s informováním turistů o národním parku, horských smrkových lesích, kůrovci, tetřevu hlušci a dalších zajímavostech šumavské přírody. Znalosti jsou základem dobrých rozhodnutí a návštěvníkům umožní ocenit divokost Šumavy.

Zájemci, hlaste se co nejdříve. Na konci června na vás čeká školení a kromě přednášek se můžete těšit i na exkurze. Bližší informace si přečtěte na našem webu. Těšíme se na viděnou!

ČESKOLIPSKO
Mají souhlas k rozemletí kopce. Prozatím

Před necelými dvaceti lety byl severočeský kopec Tlustec ikonou snažení o záchranu české krajiny před devastací lomy a doly. Velkotěžba kamene zde skončila v roce 1998. Nepřehlédnutelný Tlustec doslova vévodí krajině kolem České Lípy. Také patří mezi důležité přírodní památky: pokrývají jej vzácné listnaté lesy a je domovem čápa černého i dalších vzácných druhů. Původní projekt počítal s tím, že skoro celý mohutný kopec rozstřílejí, rozemelou na štěrk a prodají; zbyla by jen zubatá troska.

Vytrvalý odpor obyvatel okolních obcí i ekologických organizací měl úspěch: původní plán neprošel. Ovšem i mírnější projekt počítá s vytěžením velké, zdaleka viditelné jizvy do boku kopce. Ministerstvo životního prostředí těžbu několikrát zamítlo a společnost, která lom vlastnila, navíc zbankrotovala. Dobývání skončilo. Zdálo se, že Tlustec je konečně zachráněn. Nyní ovšem liberecký krajský úřad novému majiteli provoz opět povolil. Místní lidé z vesnice Postřelné, která leží na úpatí kopce, už ohlásili, že se proti tomu odvolají.

JÍDLO
Najděte si svého farmáře - brzy i v mobilu

Vonící jahody, čerstvě natrhaný salát. Sezóna farmářských trhů je v plném proudu, takže máte nejlepší příležitost pochutnat si na čerstvém místním jídle, které nestrávilo dny či týdny na cestě zavřené v kamionech. A pokud to máte na nejbližší trh daleko, najděte si v našem bioadresáři farmáře, který prodává ze dvora přímo ve vašem okolí. Pro majitele chytrých telefonů máme dobrou zprávu: již brzy bude náš bioadresář dostupný i jako mobilní aplikace - ladíme poslední detaily.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů