Čtvrtek, 25. dubna 2024

Aerodynamický tunel v Brně pro automobilky i lyžaře

Aerodynamický tunel v Brně pro automobilky i lyžaře

Na půdě Univerzity obrany v Brně byl 5. června 2012 uveden do provozu nízkorychlostní cirkulační aerodynamický tunel. Má sloužit jak potřebám vědeckého výzkumu univerzity a členům sdružení, tak pro průmysl nejen jihomoravského regionu. Realizace projektu proběhla pod záštitou sdružení Energoklastr.

Zařízení zaujímá půdorysnou plochu více než 320 m2 s výškou přes 6 m nad základnou laboratoře. Srdcem celého zařízení je jednostupňový axiální ventilátor s průměrem oběžného kola 2,8 m a výkonem 261 kW. Pohonná jednotka je dílem firmy ZVVZ Machinery, výrobce vzduchotechnických zařízení z Milevska. Ventilátor dovoluje urychlení proudu vzduchu v měřicí sekci na více než 150 km/h. Zajímavé jsou i rozměry měřicí sekce, která má variabilní výstupní dýzu s průtočnou plochou větší než 4 m2.

Aerodynamický tunel nabízí různé možnosti využití, od letectví přes zbrojní výrobu až po ekologii. Nechybí ani energetika. Je zřejmé, že návrhy větrných elektráren přímo souvisí s aerodynamikou a efektivností návrhu. Také v případě konceptu slunečních elektráren může tunel zohlednit účinky větru na jejich návrh a konstrukci.

Vybudování moderní laboratoře nízkorychlostní experimentální aerodynamiky patřilo mezi hlavní požadavky realizátorů, a to pro výchovu mladých vědecko-výzkumných pracovníků z řad studentů i ostatních zájemců o tento obor. V tomto směru se předpokládá úzká spolupráce nejen s Univerzitou obrany, brněnskými univerzitami, členy sdružení Energoklastr, ale i se zájemci z ostatních regionů.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů