Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

E-shop s italskou kosmetikou Erbario.cz uvádí na trh novou kosmetickou značku Agronatura. Jedná se o certifikovanou biokosmetiku vyrobenou z bylin a rostlin pěstovaných za přísných ekologických podmínek v Itálii skupinou farmářů přímo pro značku Agronatura. Zpracování bylin pomocí destilace a sušení a následná výroba probíhají také za ekologických standardů podle bylinkářských tradic. Značka nabízí produkty péče o tělo a vlasy: sprchové gely a mléka a šampony, balzámy a spreje pro objem vlasů. Základními ingrediencemi jsou levandule, bergamot, neroli a meduňka. Např. levandule je známá pro své pozitivní účinky na nervový systém, zároveň však také osvěžuje. V produktu, který nese certifikát ECO-CERT, jsou ingredience z 99,15 % přírodního složení, 11,97 % ingrediencí je z ekologického zemědělství.

Stát chce zarazit plýtvání uhlím. Výrobci elektřiny, kteří nedosáhnou dostatečně vysoké energetické účinnosti při spalování hnědého uhlí, budou zřejmě muset hradit zvláštní poplatek operátorovi trhu. Podle dnešního E15 příslušný návrh předložil poslanec František Sivera (ODS) po dohodě s ministerstvem průmyslu a obchodu.
"Chceme, aby se také více vyplácela kombinovaná výroba elektřiny a tepla," řekl deníku Sivera. To je důležité pro teplárny, které nyní bojují o dodávky i cenu uhlí s těžařskou společností Czech Coal Pavla Tykače.
"Jde o zásadní vzkaz českého státu, že nechceme spalovat uhlí s mizernou účinností," řekl listu ministr průmyslu Martin Kuba (ODS).
Podle dostupných informací má Siverův pozměňovací návrh k novele zákona hospodaření energií dostatečnou podporu. Výši nového poplatku určí až budoucí prováděcí předpis. Očekává se, že by minimální účinnost využití energie mohla být stanovena kolem 25 procent, uvedl dnešní E15.

Slovenský ústavní soud dnes pozastavil platnost 80procentní daně, kterou od loňska musely platit firmy z hodnoty nespotřebovaných emisních povolenek. Soud to uvedl na svém webu. Vysokou daň, kterou uvalila na podniky předchozí vláda a kterou podle tisku současný kabinet premiéra Fica Roberta hodlá zrušit, napadli u soudu poslanci parlamentu.
Zavedení zvláštní daně na prodej povolenek a na hodnotu kvót na emise oxidu uhličitého, jež firmy ušetřily například kvůli investicím do ekologie, se v zemi stalo terčem kritiky už při jejím schvalování v roce 2010. Předchozí kabinet Ivety Radičové tento krok odůvodnil tím, že více než stovka podniků v minulosti dostala od první Ficovy vlády mnohem více kvót, než reálně mohly využít. Z prodeje údajně nadbytečných kvót by tak dosáhly zisku.
Na ústavní soud se kvůli dani obrátili poslanci Ficovy strany Směr-sociální demokracie, která byla do letošních voleb v opozici. Ústavní soudci původní návrh na pozastavení ustanovení zákona o takzvané emisní dani až do definitivního rozhodnutí o jejím souladu s ústavou zamítli. Soud vyhověl až opakovanému podnětu z letošního února.

Španělská energetická společnost Iberdrola chce postavit v Německu větrnou farmu na moři, která po dokončení bude patřit mezi největší na světě. Do farmy chce investovat 1,6 miliardy eur (41 miliard Kč). Oznámila to dnes společnost.
Výroba elektřiny by měla začít v roce 2016. Celková kapacita až 80 větrných turbín má činit 400 megawattů, což vystačí pro roční spotřebu elektřiny pro 350.000 domácností. Elektrárna Wikinger bude v Baltském moři, 30 kilometrů od pobřeží ostrova Rujána, a pokryje plochu 34 kilometrů čtverečných.
Iberdrola patří mezi největší výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů energie na světě. Podniká ve 23 zemích a na konci března instalovaná kapacita jejích elektráren z obnovitelných zdrojů energie činila 14.000 megawattů. Celkem má v plánu vystavět v Evropě větrné elektrárny s kapacitou 11.000 megawattů, nejdůležitější projekty budou v Británii, Francii a Německu.

Ukrajinská společnost Energoatom odpojila jeden ze čtyř reaktorů v Rovenské jaderné elektrárně na západě země. Příčinou je podle oficiální zprávy falešný poplach, který vyvolala jedna z turbín. K úniku radioaktivity podle Energoatomu nedošlo.
Incident se stal ve čtvrtek ve třetím reaktoru rovenské elektrárny a došlo k němu při prověrce čerpacího systému. Po spuštění alarmu obsluha v souladu s provozním řádem jaderný reaktor vypnula a odpojila od rozvodného systému. Podle mluvčí Energoatomu Natalije Kozlovové se úroveň radiace v okolí elektrárny nezměnila.
Rovenská elektrárna má čtyř jaderné bloky, dva s kapacitou 400 a dva s kapacitou 1000 megawattů. Tři reaktory byly spuštěny v 80. letech, čtvrtý v roce 2004. V elektrárně pracuje 8400 lidí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů