Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V květnu byl spuštěn nový portál o biovýrobcích a zdravém životním stylu s názvem MéBio. Za projektem MéBio stojí jako hlavní partner výrobce škrobů, pudingů a dalších instantních produktů, akciová společnost Amylo, a marketingová agentura Strategy.cz. Cílem webových stránek je inspirovat, vzdělávat a šířit informace o životním stylu, ve kterém hlavní roli hraje ekozemědělství. "Naším cílem je přitáhnout hlavně mladé rodiny, maminky s dětmi a všechny lidi, kteří se zajímají o zdraví životní styl," říká vedoucí projektu Tereza Svobodová.

První supermarket, který nabízí pouze bio sortiment, otevřel francouzský retailer Auchan v červ-nu v jižním pařížském předměs-tí Bretigny-sur-Orge. Jmenuje se Coeur de Nature a na prodejní ploše 1000 m2 nabízí pouze výrobky organického původu. Celkem je zde k dostání 13 tis. položek, 2 tis. z nich pod privátní značkou. 7 tis. položek tvoří non-food produkty. Kromě čerstvých potravin zahrnuje sortiment také bio kosmetiku a produkty pro děti (např. látkové pleny) i spotřební zboží (např. příbory z bambusu nebo recyklované sklo). Kromě toho je zde dostupná také knihovna s publikacemi o udržitelném rozvoji a ochraně životního prostředí. Většímu prodeji bio výrobků ve Francii brání podle průzkumu l'Agence Bio především cena: 77 % zákazníků, kteří bio nenakupují, tvrdí, že hlavním důvodem je vysoká cena těchto výrobků. Auchan se však zavazuje, že v novém supermarketu budou k dostání například také výrobky na váhu - a to i šampony nebo prací prášky - které budou o 40 % levnější než jejich balené varianty.

Společnost Billa uvedla ve čtvrtek minulý týden do plného provozu nově zrekonstruovanou filiálku v Brně-Řečkovicích. Prodejna s celkovou plochou 430 m2 se řadí k malým formátům tohoto obchodního řetězce a je zaměřena na sortiment čerstvých potravin denní spotřeby, především čerstvé ovoce a zeleninu, pečivo, mléčné produkty a maso. Supermarket má nové ekologické chladicí a mrazicí zařízení, regály, úsporné osvětlení i další inte-riérové vybavení.

Nejvyšší správní soud zrušil Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje. Obsahovaly koridory páteřních silničních tahů v regionu. Jde o největší zásah soudu do územního plánování v Česku. Kraj podle soudu nedostatečně posuzoval celkový vliv všech silničních staveb na životní prostředí a veřejné zdraví. Návrh na zrušení zásad podalo 14 obcí a 13 zástupců veřejnosti. Kraj musí vypracovat nový dokument, což bude stát miliony korun.

První česká Zeměloď se jmenuje Zeměnka
Nedaleko města Sázavy vyrostla na mýtině v lese zeměloď (Earthship) a byla pojmenována Zeměnka. Je na ní ještě spousta práce, protože se stavěla pouhých 21 dní, ale brzy se předvede veřejnosti. Stavba je zároveň evropským centrem myšlenky Earthship. Na stavbu dohlížel přímo Michael Reynolds se svým týmem, kterého možná znáte z filmu Architekt odpadů. Vice informací o projektu na www.zemelod.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů