Pátek, 29. března 2024

DUHOVKY: Energetické služby přicházejí

DUHOVKY: Energetické služby přicházejí
  1. UŠETŘÍME: Energetické služby přicházejí
  2. PRÁZDNINY: Užitečně strávený týden v lese
  3. VELKÁ VÝZVA: Festival přilákal tisíce lidí
  4. RYSI: Zveřejnili jsme fotky z fotopastí

UŠETŘÍME
Energetické služby přicházejí

Dodavatelé elektřiny, plynu a tepla budou mít od roku 2014 povinnost pomáhat domácnostem s úsporami energie. Předepisuje jim to nová evropská směrnice o energetické efektivnosti. Až u vás za dva roky zazvoní pracovník ČEZu, E.Onu nebo RWE, nebude chtít jen odečíst údaje z elektroměru či plynoměru. Měl by vám zároveň nabídnout třeba energetický audit, příspěvek na úsporný spotřebič nebo jinou službu. Cesty k úsporám si budou dodavatelé vymýšlet sami.

Takzvaný závazek energetické efektivnosti není novým principem. Povinnost zajišťovat úspory energie u svých zákazníků již mají dodavatelé v osmi zemích EU, polovině států USA či v Austrálii. Od začátku roku 2014 do konce roku 2020 budou dodavatelé energií v Česku povinni dosáhnout u svých zákazníků úspory desetiny odebrané energie.

PRÁZDNINY
Užitečně strávený týden v lese

Léto je tu a s ním doba dovolených. Pokud vás nebaví opékat se na pláži a radši strávíte týden v lese nebo na loukách, pak máme pro vás několik tipů na užitečně strávený prázdninový týden. Už 1. července startují další dva turnusy Týdnů pro les a krajinu. Tentokrát s námi můžete vyrazit do Moravského krasu a na Strakonicko. Ještě jsou volná místa.

Pokud vás trápí, jak ředitel Stráský zachází s divokou šumavskou přírodou, udělejte si výlet do národního parku a pomozte nám hlídat zda opět nedochází k poškozování vzácné přírody. Vaše postřehy zpracujeme a škodlivou činnost se pokusíme zastavit: budeme podávat podněty České inspekci životního prostředí, Policii ČR i sdělovacím prostředkům. Více o dobrovolnických hlídkách na Šumavě najdete zde.

VELKÁ VÝZVA
Festival přilákal tisíce lidí

Celodenní přehlídka hudby, divadla, ekologických farmářů i chytrých technologií přivedla v sobotu 9. června na pražskou Letnou víc než deset tisíc lidí. Hnutí DUHA tak využilo jedinečnou příležitost k prezentaci iniciativy Velká výzva, s níž prosazuje nový zákon, který sníží závislost na drahých fosilních palivech a rozhýbe investice do zateplování domů, čisté energie, recyklace odpadu nebo pohodlné veřejné dopravy. Mezi účastníky zavítali také známí politici, poslanci a senátoři - Karel Schwarzenberg (TOP09), Alena Gajdůšková (ČSSD), Jiří Dienstbier (ČSSD) nebo Ondřej Liška (SZ). Ti také veřejně přislíbili, že zákon podpoří.

Pohodovou atmesféru festivalu si můžete připomenout ve fotogalerii na našem Facebookovém profilu. Zelené trhy s českými bioprodukty, ukázky elektrokol, internetová kavárna se solárním napájením a další moderní technologie pro každodenní život, divadlo pro děti, přední české hudební skupiny na pódiu a davy jejich fanoušků pod pódiem - to byl Festival Velká výzva 2012.

RYSI
Zveřejnili jsme fotky z fotopastí

Sedmdesát tři unikátních fotografií beskydských rysů pořídili v loňském roce naši kolegové z Hnutí DUHA Olomouc pomocí tzv. fotopastí. Speciální přístroje se zabudovaným čidlem pohybu, které automaticky spouští fotografování či natáčení videa, pokud se před pastí něco pohne, se používají k výzkumu života šelem již několik let. Tam, kde přístroje odolaly sobeckým zájmům zlodějů, prokázaly zoologům a ochranářům šelem velmi dobrou službu.
Také vy se nyní můžete těšit z pohledu na rysi v beskydské přírodě. Výběr fotografií jsme zveřejnili na webových stránkách i Facebooku.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů