Čtvrtek, 25. dubna 2024

Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica

Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica

Konec budoucnosti, kterou jsme chtěli

Konference OSN o životním prostředí v brazilském Rio de Janeiro skončila minulý týden fiaskem. Dvouletá práce na dokumentu, který se měl stát celosvětovou manifestací snahy o přechod na cestu udržitelného rozvoje, se ukázala jako prakticky zbytečná. V záři reflektorů se tak potvrdilo, že stávající vedení světa není schopné se vypořádat s problémy, kterým jako lidstvo čelíme. Nositelem naděje zůstává i nadále občanská společnost, která se dokáže o důležitých problémech dohodnout bez ohledu na národ, rasu i náboženství, o čemž se mohli přesvědčit návštěvníci alternativní konference pořádané aktivisty z celého světa.

Velké malé úspěchy u nás doma

Mezi loňské úspěchy ZO ČSOP Veronica patří 129 vrápenců ve štole Valerie, vysázení jabloní v Brně na Petrově, setkání úspěšných českých stavitelek Domy žen v Hostětíně nebo 44 certifikovaných zahrad na jižní Moravě. Přečtěte si naši výroční zprávu za rok 2011. Děkujeme za Vaši přízeň a podporu a přejeme Vám krásné léto! Více zde.

Rozhraní města a krajiny v časopise Veronica 3/2012

Rozšiřování měst do okolní krajiny často neprospívá krajině, dokonce ani městu, a neuspokojuje ani své obyvatele. My rádi mluvíme o dobrých příkladech, pro letní vydání časopisu Veronica jsme jich našli několik - v Liberci, Krnově, pražské Troje, ale i Florencii, Barceloně a Andalusii. Čtěte také rozhovor s umělcem veřejného prostoru a úvahu o sochách v krajině. Více zde.

Osvěžte se hostětínskými mošty a sirupy

Při prázdninovém cestování nezapomeňte vychutnávat hostětínské mošty a sirupy. V letním horku obzvláště osvěží mátový sirup nebo chlazený mátový mošt. Nenechte si ujít novinku: Hostětínský mošt jablko & rakytník BIO s pestrou škálou příznivých účinků plodů rakytníku. Více zde.

55 přírodních zahrad na Jižní Moravě - připojte se také

10. června jsme na slavnosti v Brně ocenili další zahradníky za spolupráci s přírodou. Do konce srpna máte i Vy možnost získat prestižní plaketu Přírodní zahrada bezplatně. Udělíme Vám ji, pokud na své zahradě hostíte volně žijící živočichy a používáte postupy šetrné k životnímu prostředí. Více zde.

Ekologická poradna: Ublíží mi plch a mohu si ho pohladit?

Na naší chalupě nacházíme v létě plcha. Zajímalo by mě, jestli by mi ublížil, kdybych si ho chtěla chytnout a pochovat. Je vůbec plch člověku nebezpečný?
Plši jsou občasnými obyvateli chat, pokud jsou jejich střechy v kontaktu se stromy, v lese nebo se nacházejí v těsném sousedství rozsáhlejších křovinatých porostů. Běžný je plch velký, až 18 cm dlouhý, stříbrnošedě zbarvený hlodavec s huňatým ocasem, stejně dlouhým jako tělo. Připomíná malou veverku. Více zde.

Letní provoz Ekologické poradny Veronica

Během července a srpna se na Vaši osobní návštěvu na Panské 9 v Brně těšíme v út 9-13, st 13-17, čt 9-13, online jsme k dispozici i nadále 24 hodin denně. Každou středu odpoledne bude také fungovat studánková poradna.

Zvou Vás jiní

9.-29. 6. - Slavnosti Jídlo zblízka - festival regionální gastronomie v Brně
1.-15. 9. - Mezinárodní letní škola a exkurze do Rakouska - Centrum pro otázky životního prostředí UK v Praze a Leuphana Universität v Luneburgu Vás zvou na pobyt v Krušných horách a exkurzi do Štýrska.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů