Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Názor MPO: Kogenerace
V ČR je dobře zavedená kombinovaná výroba elektřiny a tepla, ve které se vyprodukuje přibližně 42 % dodávek tepla a u velkých a středních zdrojů až 75 %. Předností kogenerační výroby je vysoký stupeň využití energie paliva. Většina našich systémů centrálního zásobování teplem používá jako palivo domácí hnědé a černé uhlí.
Teplárny při vhodně zvolené kogenerační výrobě také představují nejefektivnější využití biomasy a současně se tím z hlediska technicko-ekonomického řeší přijatelná úroveň koncentrace emisních škodlivin.
Cílem Státní energetické koncepce je podporovat vysoce účinnou kogenerační výrobu, zejména u tepláren na hnědé uhlí, a zajistit plný přechod ke kogenerační výrobě kombinované s efektivním užitím tepelných čerpadel u všech výtopen. Podpora bude realizována jak přes současný systém zeleného bonusu, tak i finančním zatížením neefektivní výroby.

Společnost Nespresso představuje dvě nové barvy kávovaru Pixie, které se vyznačují bočními panely vyrobenými z recyklovaných kapslí. Pixie, nejchytřejší a nejmenší kávovar společnosti Nespresso, se právě stává ještě atraktivnějším. Řada kávovarů Pixie je doplněna o dvě nové varianty vyznačující se bočními panely, které jsou z 98 % vyrobeny z recyklovaných kapslí Nespresso Grand Cru. Nové barevné edice, dostupné v karmínové a kaštanové barvě, umožňují ekologicky smýšlejícím majitelům oživit svůj domov a zároveň si vychutnat gurmánskou kávu, díky které je kávovar Pixie tak oblíben.

Obracíme se na Vás s výzvou recyklovat stará kola, která bychom mohli využít v projektu cykloelektrárny.
Pokud máte kolo, které už nepoužíváte a můžete nám ho věnovat nebo prodat za cenu do 500 Kč,
tak se prosím obraťte na Jana Jelínka, tel. 777 670 122 / produkce@creativegate.cz
Těšíme se na Vaše nabídky a přejeme Vám hezké léto! Produkční tým Creative Gate & Nano Energies

Když růst, tak zelený. Tak by se jednoduše dalo shrnout poselství konference Going Green 2012, kterou 12. června ve velkém sále hostil pražský magistrát. Již třetí ročník akce, svým zaměřením ojedinělé v regionu střední a východní Evropy, svedl k řečnickému pultu politiky, vědce i reprezentanty soukromého sektoru, kteří hovořili o možnostech, jak reagovat na aktuální výzvy - udržitelnost průmyslu, energetiky, nový trend v rozvoji měst, dopravy, bydlení a budov, zdravotnictví, veřejných služeb a další. Nové ekonomické nástroje pro financování tzv. zelených témat představili mj. zástupci Ministerstva životního prostředí (např. Zelená úsporám II) a Ministerstva průmyslu a obchodu (aktualizovaná politika druhotných surovin). Konferenci zaštítil ambasador Dánského království Ole E. Moesby (na snímku u mikrofonu).

Maďarský výzkumný ústav zvažuje podat návrh do FP7 "Výzkum pro MSP" na téma vývoje technologie, která by snížila obsah kyslíku v plynech bohatých na methan. Firmy se zkušenostmi s výrobou nádrží, čerpadel, senzorových technologií, popř. provozovatelé skládek jsou jako ostatní partneři velmi vítáni. Termín odeslání projektu je do 30. 9. 2012.
Kontakt: Ing. Jiří Janošec, Ph.D., tel.: +420 234 006 136, e-mail: janosec@tc.cz, www.een.cz

Německá firma působící v oblasti vývoje a výroby skla a integrovaných energetických řešení budov hledá partnery pro další vývoj úsporné low-cost turbíny pro nízkoteplotní aplikace s rozsahem výkonů 5-120 kW. Prototypy jsou již vyvinuty a jsou k dispozici pro demonstraci. Oblast použití turbíny bude výroba elektřiny pomocí odpadního tepla z bioplynu, geotermální energie, sluneční energie a snížení tlaku plynu v potrubí. Firma hledá partnery pro joint-venture, licenční smlouvu nebo obchodní spolupráci.
Kontakt: Ing. Jiří Janošec, Ph.D., tel.: +420 234 006 136, e-mail: janosec@tc.cz, www.een.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů