Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vědeckotechnický sborník ČD - Na webových stránkách www.ceskedrahy.cz byl zveřejněn 33. Vědeckotechnický sborník Českých drah. Cílem sborníku prací z oblasti železniční dopravy je umožňovat publikování původních odborných prací řešících technické a technologické problémy a zásadní otázky z oblasti řízení, ekonomiky a ekologie ve vztahu k železniční dopravě. Sborník je zařazen na seznam recenzovaných neimpaktovaných periodik vydávaných v ČR, schválený Radou pro výzkum, vývoj a inovace Úřadu vlády ČR. Číslo 33 obsahuje 7 příspěvků různého zaměření.

S velkým a hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí pana profesora Antonína Holého, který se řadí k nejvýznamnějším osobnostem v dějinách české vědy, jeho práce je ale také známa na mezinárodním poli.
V České republice a ve světě se ve vědě v posledních 20 letech nemluvilo tak často o jiném kandidátovi na Nobelovu cenu, jako právě o profesoru Holém. Jeho věhlas v odborných i laických kruzích byl obrovský. Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd, který profesor Holý prakticky vybudoval a o jehož reputaci ve světě se zasloužil, je uznávanou vědeckou institucí. Léky, které vyvinul profesor Holý, dennodenně zachraňují na světě tisíce lidí. Přestože byl profesor Holý ten poslední, kdo by si chtěl na úspěchu svého Ústavu připisovat nějaké zásluhy, byl hlavní postavou celé jeho vědecké činnosti. Velmi si vážím osobního přátelství s panem profesorem, kterého jsem měl tu čest poznat jako člověka skromného, neuvěřitelně pracovitého, stále vitálního a vždy usměvavého. Poznal jsem jej jako přirozenou autoritu, která byla celospolečensky respektována. Nejen doma, ale také v zahraničí. To se povedlo málokomu. Bude nám všem chybět.
Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Želvy jsou obvykle synonymem pro velmi pomalé tvory. Na toto téma existuje i řada anekdot. Majitel americké farmy nedaleko amerického města Summerville, kterému "uteklo" více než 1600 želv, se jim však už patrně smát nebude, napsal dnes server timesfreepress.com.
Farmář David Driver podle agentury AP na policii nahlásil, že plot kolem jeho jezírka s želvami patrně poškodili vandalové a umožnili tak želvám uniknout na svobodu. Předpokládá se, že "uprchlíci" zamíří nejkratší cestou do jiného jezírka nebo nádrže. Policie po nich zahájila pátrání.
Driver pro deník Chattanooga Times Free Press upřesnil, že postrádá 1600 až 2200 želv. Želvy ze své farmy prodává do zverimexů a dalších obchodů v Číně.

Od největšího ledovce v Grónsku se odtrhl obrovitý kus o velikosti zhruba dvou newyorských Manhattanů, informovala agentura AP. Díky tomu se vytvořil nový ledovec o ploše přibližně 120 kilometrů čtverečních.
O prasklině v plovoucí části Petermannova ledovce vědci věděli už delší dobu. V pondělí snímky ze satelitů amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) ale ukázaly, že se kus odtrhl úplně a vytvořil samostatný ledovec.
Z Petermannova ledovce odpadl ještě větší kus už před zhruba dvěma roky. Vědci se domnívají, že na vině je zřejmě globální oteplování, avšak není možné to jednoznačně prokázat.
Řada jihogrónských ledovců taje neobvykle rychle, napsala také agentura AP. Americký vládní vědec Ted Scambos říká, že toto odtržení ukazuje na to, že ubývání ledovců se přesouvá víc k severu

Nové normy v červencovém věstníku UNMZ.

69. ČSN ISO 5667-11 (75 7051)
kat.č. 90835
Kvalita vod - Odběr vzorků - Část 11: Návod pro odběr vzorků podzemních vod;
Vydání: Červenec 2012
Jejím vydáním se zrušuje
ČSN ISO 5667-11 (75 7051) Jakost vod. Odběr vzorků. Část 11: Pokyny pro odběr vzorků podzemních vod;
Vydání: Leden 1996
ČSN ISO 5667-18 (75 7051) Jakost vod - Odběr vzorků - Část 18: Pokyny pro odběr vzorků podzemních vod na
znečištěných místech; Vydání: Duben 2002

70. ČSN EN ISO 7887 (75 7364)
kat.č. 90836
Kvalita vod - Stanovení barvy; (idt ISO 7887:2011); Vydání: Červenec 2012
Jejím vydáním se zrušuje
ČSN EN ISO 7887 (75 7364) Jakost vod - Stanovení barvy; Vydání: Prosinec 1996

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů