Pátek, 29. března 2024

Za dva roky ubylo v resortu životního prostředí víc jak 400 lidí

Za dva roky ubylo v resortu životního prostředí víc jak 400 lidí

Od března loňského roku do letošního jara klesl počet zaměstnanců resortu životního prostředí o 208 zaměstnanců, rok předtím muselo odejít 225 zaměstnanců. Na centrále úřadu, v inspekci, Státním fondu životního prostředí, Českém hydrometeorologickém ústavu (ČHMÚ) a dalších příspěvkových organizacích ministerstva pracovalo ke konci března 3517 lidí. Náklady na mzdy ministerstvu meziročně klesly o 6,67 milionu korun. Statistiku ČTK poskytl mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Přímo na ministerstvu k lednu roku 2010 pracovalo 598 zaměstnanců, za rok a půl jich výrazně neubylo, k 1. červnu letošního roku jich v budově ve Vršovicích pracovalo o 16 méně. Snižování počtu zaměstnanců se tedy týká především příspěvkových organizací úřadu. Ministr Tomáš Chalupa (ODS) hledá úspory také v reorganizaci jejich kanceláří, například Česká informační agentura životního prostředí CENIA se před prázdninami přestěhovala do centrály ministerstva, předtím sídlila v pronajatých prostorách poblíž úřadu.

Kvůli dalším škrtům uvažuje Chalupa i o sestěhování úřadů v krajích. Úspory by měla přinést také kontrola agend jednotlivých příspěvkových organizací.

Loni ministerstvo požádalo o zvýšení rozpočtu pro Český hydrometeorologický ústav. Ani v příštích letech by se předpovědní služby snižování rozpočtu dotknout nemělo. "Co se týče ČHMÚ a dalších podřízených organizací ministerstva, šetří se všude, jak na samotném ministerstvu, tak i na podřízených organizacích. Co se týče agend, tak napříkilad poslední věcí, na které by se mělo šetřit, jsou předpovědi počasí. V tomto ohledu by se škrty činnosti ČHMÚ dotknout neměly," uvedl Vitík.

Návrh státního rozpočtu pro příští rok, jak ho zveřejnilo ministerstvo financí, počítá pro ministerstvo životního prostředí s výdaji 4,5 miliardy korun. To by bylo po odečtení peněz z EU víc než letos o 1,3 miliardy. Ve výdajích ale počítá i s penězi z prodeje emisních povolenek. Bez této sumy by výdaje byly na úrovni 3,1 miliardy korun. Pro rok 2014 počítá návrh pro ministerstvo životního prostředí zatím s výdaji 2,9 miliardy, o rok později by pak měly klesnout na 2,8 miliardy.

Soňa Remešová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů