Čtvrtek, 28. března 2024

NKÚ vyčítá fondu životního prostřední hlavně chyby v účtování

NKÚ vyčítá fondu životního prostřední hlavně chyby v účtování

Státní fond životního prostředí (SFŽP) v uplynulém období neměl dostatečně účinný kontrolní systém. Vyplývá to ze zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, který prověřoval hospodaření několika státních fondů v letech 2008 až 2010. U SFŽP úřad odhalil zejména chyby v účetnictví a inventarizaci. ČTK o tom informovala mluvčí NKÚ Olga Málková.

Kontroloři upozornili na případ, kdy fond při inventarizaci za rok 2010 zjistil manko ve výši 2,82 milionu korun, tvořené zejména majetkem pořízeným v letech 2008 až 2010, konkrétně notebooky, mobilními telefony, nábytkem či kancelářským vybavením. "Škodní komise SFŽP navrhla nevymáhat škodu a odepsat manko z majetkové evidence s tím, že není možné určit, kým a jakým způsobem manko vzniklo, a že ceny nenalezeného majetku jsou cenami pořizovacími a neodráží reálnou hodnotu," uvádí zpráva úřadu. Fond tak údajně porušil několik zákonů, neboť například důsledně nevyužil všechny právní prostředky při uplatňování a hájení práv státu jako vlastníka.

Kontrolní úřad dále upozornil na to, že SFŽP v loňském roce nebyl schopen provádět některé účetní operace bez asistence ze strany dodavatele ekonomického informačního systému GINIS. "Bylo také zjištěno, že zaměstnanec dodavatele je uváděn jako osoba provádějící účetní záznamy, aniž by byl k těmto zásahům oprávněn," uvedl NKÚ. Na pořízení tohoto informačního systému bylo v letech 2009 až 2011 vydáno celkem 6,58 milionu Kč. Za služby spojené s pořízením systému bylo dále uhrazeno 2,4 milionu Kč, tedy 36,5 procenta hodnoty pořízeného majetku.

Kontroloři fondu také vytkli, že neuschoval inventurní soupisy po dobu pěti let nebo že nesledoval na podrozvahových účtech najatý majetek či dlouhodobé podmíněné závazky.

Správcem státního fondu je ministerstvo životního prostředí. SFŽP má zajištěno průběžné financování, které je kryto především příjmy z poplatků a pokut v oblasti životního prostředí. Mimořádným zdrojem v kontrolovaném období byly prostředky určené k financování programu Zelená úsporám v objemu asi 19 miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů