Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Už 390 vystavovatelů, z toho 200 francouzských, si zarezervovalo svůj stánek na veletrhu "Piscine", což představuje rozlohu 21 tisíc m2. Ročník 2012, který se uskuteční ve dnech 13. až 16. listopadu, se nese ve znamení inovací a doprovodí více než kdy jindy hráče na trhu při uvádění výrobků na trh a při strategii jejich rozvoje. Očekává se mj. například masivní přítomnost francouzských firem - 200 francouzských dodavatelů, účast mezinárodních dodavatelů (40 zastoupených zemí), konference ve francouzštině a angličtině: Během ranních setkání (Les Matinales) se přední mezinárodní odborníci představí na konferencích v samotném centru veletrhu. Nesporně zajímavá bude také určitě akce nazvaná "Bazén s ekologickým duchem", určená inovativním výrobkům a službám, které zapadají do rámce trvale udržitelného rozvoje.

V Plzni by mohla vzniknout síť automatických půjčoven kol. Systém, který nabízí městská kola spíše pro každodenní dojíždění než pro turistiku a volný čas, by mohl ve městě zahrnovat zhruba 30 až 45 výpůjčních stanic se 150 až 225 koly. Půjčovny by pokrývaly hlavně širší centrum města. Součástí je i software, který komunikuje prostřednictvím GSM připojení se všemi stanicemi v síti. Veřejné půjčovny kol, takzvaný bike sharing, nabízí ekologický způsob dopravy po městě, dostupný 24 hodin denně - zájemce si u některé ze stanic půjčí kolo, odjede, kam potřebuje, a kolo zas u nejbližší půjčovny vrátí.

Situace lidí v Česku se v loňském roce podle mezinárodní sítě Social Watch zhoršila. Výroční zpráva kritizuje vládní škrty a jejich dopady na rodiny i ekonomiku země. Poukazuje na korupci v politice, daňové úniky, chybějící opatření na podporu rovných příležitostí či omezení možností na ochranu životního prostředí. Dokument včera představili zástupci české koalice Social Watch, česká zpráva se vydává už popáté.

Monini, italský výrobce extra panenských olivových olejů, přichází na český trh s novinkou v podobě extra panenského olivového oleje Bios v certifikované biokvalitě. Veškeré olivy použité k výrobě Biosu pochází z ekologického zemědělství, kde je přísně dodržován zákaz syntetických hnojiv. Olivy jsou sklízeny a dále zpracovávány s nejvyšší péčí. Bios je ideálním pomocníkem především ve studené kuchyni při dochucování pokrmů přímo na talíři.

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem životního prostředí vydalo Metodiku meziresortní spolupráce - Tvorba pozice České republiky k "Závěrům o BAT". Důvodem vytvoření tohoto dokumentu je nastavení efektivního a zároveň transparentního prosazování zájmů České republiky v návaznosti na nové nastavení procesu výměny informací dle směrnice 2010/75/EU, o průmyslových emisích a postup schvalování"Závěrů o BAT" ve výboru podle čl. 75 směrnice 2010/75/EU. Výsledná pozice ČR při jednání ve výboru musí dostatečně reflektovat připomínky příslušné technické pracovní skupiny a odpovědného resortu (MPO, MZe, MŽP).

Dne 13. září 2012 se v Bruselu uskuteční třetí jednání Fóra podle čl. 13 směrnice IED. Hlavními body jednání bude:
o vyjádření Fóra k pracovnímu programu v oblasti výměny informací a tvorby referenčních dokumentů o BAT podle čl. 13 (3) (b) směrnice IED (v souladu s článkem 13 IED a jednacího řádu Fóra obdrží Komise stanovisko Fóra o pracovním programu)
o vyjádření Fóra k návrhu/draftu referenčního dokumentu o BAT pro Výrobu cementu, vápna a oxidu hořečnatého (nově upravena část `Závěry o BAT´)
o vyjádření Fóra k finálnímu draftu referenčního dokumentu o BAT Koželužský průmysl (Tanning of Hides and Skins)
o vzájemný vztah mezi BREFem `Běžné čištění odpadních vod a odpadních plynů´ (CWW) a dalšími BREFy chemického průmyslu - Komise představí své závěry týkající se vztahu dokumentu BREF pro běžné čištění odpadních vod a odpadních plynů a ostatních BREFů v chemickém průmyslu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů