Pátek, 29. března 2024

Co přináší 3. číslo EKOfutury?

Na titulní straně časopisu je letecký pohled na nový Olympijský stadion v Londýně, kde probíhaly XXX. letní olympijské hry...

Co přináší 3. číslo EKOfutury?

Oddíl Společenská odpovědnost otevírá článek prof. Bedřicha Moldana Summit OSN Rio+20, který coby člen Přípravného výboru napsal těsně před jeho zahájením. Tematicky na něj navazuje informace o prosazování udržitelnosti v regiónech Místní agenda 21 od Ing. arch. Marie Petrové z MŽP ČR. Velký prostor dostal v čísle Olympijský park v Londýně - udržitelná stopa na mapě města, který byl vybudován revitalizací brownfieldu a cca z 90 % z jeho zrecyklovaného materiálu. Části komponovaného materiálu je i rozhovor s top manažery, kteří proměnu z "brown" na greenfield řídili - J. Kendallem a P. Harmannem: "Olympijský projekt je našim odkazem pro budoucnost".

Z probíhajících akcí v oblasti společenské odpovědnosti firem jsme vybrali Soutěž Quarry Life Award v plném proudu, kterou můžete hlasováním ovlivnit i vy. V rámci akce Lepší budoucnost začíná doma Unilever a Tesco přispěly k obnově lesů. Následuje pozvánka na oslavu 20. výročí Business Leaders Fóra a report z červnové akce BLF Snídaně dělá den, na téma Ekologie ve firmě.

V části Věda a výzkum v bloku Životní prostředí a zdraví vás čeká článek MUDr. Miroslava Šuty, kde představuje Program OSN pro ochranu klimatu - UNEP: Omezte emise sazí a prekurzorů ozónu! a zpráva o výsledcích výzkumu Ústavu experimentální medicíny AV ČR - Toxicita ovzduší, jehož autorem je předseda komise pro ŽP AV, MUDr. Radim Šrám, DrSc. Lidé se na znečištěné prostředí adaptují, přesto ale umírají dříve.

Rubrika Poodhalený vesmír z pera Ing. Tomáše Přibyla přináší aktuální článek Šest minut hrůzy: Robot velký jako automobil přistane na Marsu. Novinky z přírodovědy v rubrice Živá Země, kterou zásobuje prof. Jaroslav Petr, DrSc., tvoří články:

  • Chobotnice se poznávají
  • Žraločí shromáždění
  • Papoušci se oslovují jménem
  • Spletité vazby kosmanů
  • V mořích EU je málo ryb a mnoho rybářů.


V sekci Globální problematika životního prostředí se prof. Vladimír Karpenko zamýšlí nad zemědělstvím v v budoucnu: Uživí nás naše planeta? O životním prostředí v ČR vypovídají články Voda v krajině s čím dál aktuálnějším nadtitulem Hrozí nám sucho? a Uhlíková stopa českých domácností, výsledky výzkumu, podle kterého v produkci oxidu uhličitého převyšujeme světový průměr.

Třetí část Produkty šetrné k přírodě i peněžence je tentokrát zaměřen na ekozemědělství a biopotraviny. O vyhlášení nejlepšího ekozemědělce roku se dočtete v článku 20. Bartákův hrnec poputoval na Vysočinu. Následuje retrospektivní pohled na Dvacítku nejlepších českých ekozemědělců.

Obnovitelné zdroje energie zde zastupuje Švédský objev s velkou budoucnosti: Tepelné čerpadlo a výsledky soutěže Teplárenské projekty desetiletí.

V oblasti automobilismu nás upoutal automobil roku 2012 ze ženevského autosalonu - Opel Ampera, první elektromobil bez omezeného dojezdu.

Následuje tradiční Kalendář ekoakcií a krátké profily našich odborníků: Autoři EKOfutury.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů