Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost CEMEX informovala, že od roku 2005 investovala více než 175 milionů USD do úpravy svého výrobního procesu a instalace vybavení pro přípravu, manipulaci a dávkování alternativních paliv do svých cementových pecí. V roce 2011 CEMEX dosáhl ve své výrobě cementu přibližně 25% míry substituce alternativními palivy, což je mezi srovnatelnými společnostmi z celého světa největší procento. Strategie používání alternativních paliv umožnila firmě ušetřit téměř 2 miliony tun uhlí a 1,8 milionu tun emisí CO2 do atmosféry. Náhrada fosilních paliv alternativními palivy má hned několik výhod, například: snižuje emise skleníkových plynů, šetří fosilní paliva pro budoucnost, redukuje nutnost skládkování, získává energii z odpadu, snižuje energetické náklady. Cílem společnosti CEMEX je dosáhnout do roku 2015 ve výrobě cementu 35% substituce alternativními palivy.

V platnost vstoupila nová směrnice EU o nakládání s elektronickým odpadem
Zdokonalená pravidla týkající se sběru a zpracování elektronického odpadu vstupují v platnost v pondělí dne 20. srpna. Nová směrnice má dát členským státům prostředky k účinnějšímu potírání nelegálního vývozu odpadů.

Zákon o těžbě břidlicových plynů odložili senátoři do října
Senátní hospodářský výbor odložil projednávání zákona, kterým se zakazuje těžba břidlicových plynů metodou hydraulického štěpení, potvrdil to senátor Karel Korytář. Výbor novelu projedná na konci října letošního roku.

Čína musí do roku 2015 investovat zhruba 2,4 bilionu jüanů (7,5 bilionu korun), aby dosáhla plánovaných úspor ve spotřebě energie. Uvedla to dnes čínská vláda. Neupřesnila však, z jakých zdrojů budou tyto investice financovány.
Plánované investice mají za úkol snížit do roku 2015 spotřebu energie v přepočtu na jednotku hrubého domácího produktu o 16 procent. Podle vlády by tak měly ušetřit energii, k jejíž produkci by bylo zapotřebí 670 milionů tun uhlí.
Čína se po letech prudkého hospodářského růstu hodlá více zaměřit na ekologii. Jejím klíčovým cílem je konsolidovat odvětví s vysokou spotřebou energie a ukončit používání zastaralých technologií, napsala agentura Reuters.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů