Pátek, 29. března 2024

DUHOVKY: Za rozumnou a čistou energetiku

DUHOVKY: Za rozumnou a čistou energetiku
  1. DEMONSTRACE: Za rozumnou a čistou energetiku

  2. ŠUMAVA: Pokuta pro Správu národního parku Šumava

  3. PETICE: Za obnovu zemědělské krajiny

  4. E-OBCHOD: Na demonstraci stylově


DEMONSTRACE

Za rozumnou a čistou energetiku

Líbí se vám bourání obcí kvůli uhlí, těžní věže v Beskydech a loužení uranu? Nevadí vám jaderný odpad za humny? Chcete vyššími účty za elektřinu zaplatit ČEZu rozšíření Temelína?
Pak zůstaňte doma.

Pokud chcete rozumnou a čistou energetiku, přijďte:

STŘEDA 12. 9. 2012, 8:30 před Úřadem vlády.

Pojďte ministrům říct, že chcete ušetřit tisíce korun ročně za energie díky zatepleným budovám, úsporným spotřebičům a autům s úspornými motory, a že nechcete, aby kvůli uhlí byly bourány obce a zdevastována příroda v Beskydech. Nová energetická koncepce a surovinová politika, které navrhl ministr Martin Kuba, a kterou chce vláda v tichosti schválit, jsou opravdu naprosto promarněnou příležitostí, jak snížit závislost české ekonomiky a rodin na dražší a dražší energii.

Nemůžete přijít? Škoda...Můžete ale o akci dát vědět vašim přátelům a známým, určitě také nechtějí, aby Česko připomínalo špinavý technický skanzen. A nebo odešlete svoje připomínky ke koncepci přes speciální webový portál. Pište hned, vláda o tom bude jednat už příští týden.

Hnutí DUHA dlouhodobě prosazuje, aby vláda přestala odevzdaně sledovat, jak domácnosti platí vysoké účty za energii. Proto usiluje o nový zákon podle úspěšného britského vzoru, který stanoví, jakým tempem se Česko bude zbavovat své závislosti na drahých fosilních palivech.


ŠUMAVA

Pokuta pro vedení parku

Hnutí DUHA uvítalo, že Česká inspekce životního prostředí udělila pokutu Správě Národního parku za poškozování cenných chráněných částí šumavské přírody. Rozhodnutí ČIZP je dalším v řadě úředních důkazů, potvrzujících oprávněnost podnětů Hnutí DUHA. Hnutí DUHA soustavně upozorňuje na nezákonné jednání Správy NP, které vede k závažnému poškozování národního parku.

Tato téměř půlmilionová pokuta pro vedení šumavského národního parku je mimo jiné i za loňské nezákonné kácení u Ptačího potoka.

"Rozhodnutí inspekce vítáme, je ale nedostatečnou a pozdní reakcí. Vážně poškozenou přírodu již nenapraví. Horský les se bude na Ptačím potoce obnovovat minimálně sto let. Inspekce měla podle zákona zasáhnout ihned po našem podnětu na samém počátku kácení loni v červenci a kácení okamžitě zastavit. Mohla tak předejít velkým a zbytečným škodám," řekl Jaromír Bláha z programu Lesy.


PETICE

Za obnovu zemědělské krajiny

Zdravé zemědělství chrání půdu, zajišťuje pestrou krajinu i potraviny, kterým se dá důvěřovat. Přestože do zemědělství proudí nemalé veřejné prostředky, kvalita krajiny se snižuje a zemědělská krajina je významně poškozena.

Dříve běžné polní rostliny jako chrpa nebo hlaváček letní se dnes objevují vzácně. Ještě horší jsou dopady na živočichy - vyhynulo u nás nejvíce denních motýlů z celé Evropy. Za posledních 10 let jsme ztratili 20% polního ptactva a početnost zajíců nebo koroptví se pohybuje na pouhých 5-10% předválečné úrovně.

Hnutí DUHA podporuje petici za obnovu zemědělské krajiny. Připojte se i vy na http://www.zemedelska-krajina.cz/.


E-OBCHOD

Na demonstraci stylově

Nezapomeňte - už příští týden bude vláda projednávat kontroverzní energetickou koncepci. Dlouhodobě iniciativou Velká výzva prosazujeme, aby vláda přestala odevzdaně sledovat, jak domácnosti platí vysoké účty za energii, ale aby postavila energetickou koncepci na chytrých řešeních. Souhlasíte? Přijďte to ministrům ve středu 12. 9. do Prahy říct a stylově si oblečte klimaticky neutrální tričko z biobavlny s motivem Velké výzvy :-)

Pánská i dámská trička objednávejte v našem E-obchodě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů