Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pozornost 54. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu se kromě hlavních partnerů upřela také ke dvěma zemím s rychle rostoucí ekonomikou - Malajsii a Indonésii. Ve středu 12. září se od dvou hodin odpoledne uskutečnil speciální seminář věnovaný možnostem české spolupráce s oběma zeměmi.
"Při nedávné návštěvě Malajsie a Indonésie jsme měli možnost vidět enormní ekonomický vývoj obou zemí a uvědomit si, že je nejvyšší čas zmobilizovat zdroje k navázání vzájemné spolupráce," otevřel seminář náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka. Shrnul výsledky jednání oficiální delegace během červencové státní návštěvy prezidenta Václava Klause, které díky přítomnosti ministra životního prostředí Václava Chalupy otevřely dveře českým firmám především k předání know-how ohledně uplatňování obnovitelných zdrojů energie, o které obě země projevily zájem.

Projednání Státní energetické koncepce, surovinové koncepce a státní politiky životního prostředí odložila včera vláda na konec září. Podle premiéra Petra Nečase se jedná o komplexní návrhy, které musí být projednány souběžně a vláda se jimi bude opět zabývat za čtrnáct dní. Koncepce mají několik sporných bodů. Patří k nim například dostavba až čtyř bloků Jaderné elektrárny Temelín či prolomení těžebních limitů na hnědé uhlí.

Většinový podíl v české společnosti I&C Energo koupil maďarský podnik Olajterv ze skupiny MOL. Hodnotu transakce firmy nezveřejnily. I&C Energo dodává specializované zařízení pro různé druhy elektráren a energetických sítí. Měl by se podílet také na dostavbě Jaderné elektrárny Temelín. Transakci musí ještě schválit český a maďarský antimonopolní úřad.

Vlakový dopravce RegioJet snížil včera ceny jízdného ve svých vlacích mezi Prahou a Ostravskem pro studenty dojíždějící do škol. Zatímco s Českými drahami vyjde cesta z Prahy do Ostravy na 252 korun, RegioJet nabízí spojení za 190 korun.

Citát týdne
Teď se tomu říká dluhová krize, před tím to byl skleníkový efekt a ptačí chřipka. Je to ideologický nesmysl.
AUTOR: Martin Pecina,
generální ředitel Vítkovice Power Engineering a bývalý politik ČSSD v rozhovoru pro server ihned.cz při zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně o tom, že současná krize je hlavně věcí ideologie, na níž doplácejí české firmy závislé na vnitřní poptávce. A pak, že je česká politika vyprázdněná a chybějí jí ideje!

Výmysly, nebo pravda?
Jedním z hlavních trumfů v rukávu tvůrců (nejen ekonomických) konspiračních teorií je fakt, že se některé po čase ukážou být pravdivé či alespoň velmi blízké realitě.
Jedním z takových případů je problém globálního oteplování. Dnes stále častěji zpochybňovaný světonázor o nutnosti zachránit planetu snížením emisí byl před několika lety prakticky nedotknutelný. Lidé, kterým šílenství kolem snižování emisí a boje za záchranu klimatu připadalo vykonstruované - například i český prezident Václav Klaus - , byli označování za konspirační teoretiky.
Ačkoli dodnes nikdo nepřišel s jasným důkazem, že by za podporou obnovitelných zdrojů stálo organizované spiknutí politiků, ekologů a byznysmenů, ukazuje se, že boj proti oteplování klimatu například ve formě výroby a používání biopaliv ve výsledku páchá často více škody než užitku. Vyplouvá na povrch i to, že si na něm skupina podnikatelů, často podobně jako v Česku napojených na vlivné politiky, postavila výnosný byznys. Jen loni do obnovitelných zdrojů energie putovaly celosvětově investice za více než 250 miliard. Už jen pověstnou třešničkou na dortu je fakt, že na prvním místě v objemu investic do obnovitelných zdrojů je Čína, která je největším znečišťovatelem životního prostředí na světě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů