Sobota, 20. dubna 2024

DUHOVKY: Kolik domů se v Česku zateplí?

DUHOVKY: Kolik domů se v Česku zateplí?
  1. ENERGIE: Kolik domů se v Česku zateplí? Nyní záleží i na vás.

  2. BIOADRESÁŘ: Najděte si svého farmáře

  3. NA KOLE: Podzimní cyklojízdy

  4. FOTOGALERIE: Demonstrace za rozumnou a čistou energetiku


ENERGIE
Kolik domů se v Česku zateplí? Nyní záleží i na vás.

Poslanci a poslankyně budou v nadcházejících hodinách rozhodovat kolika lidem pomůže stát se zateplováním, instalací solárních kolektorů, výměnou kotlů a podobně. Hlasují totiž o využití peněz, které začnou platit podniky za znečišťování. Vláda navrhuje použít pouze 50 % výnosů na pokračování programu Zelená úsporám.

Proč do energetických renovací domů investovat více? Zateplené domy ušetří rodinám a obcím výdaje za energie. Česko sníží svoji závislost na ruském plynu a uhelných dolech. Každá koruna investovaná do renovací budov vyvolá investice, které přinesou státu až 1,20 Kč na daních - spočítal to ekonom a člen NERVu Miroslav Zámečník.

Napište prosím stručný a jednoduchý e-mail svým poslancům a poslankyním: aby do pomoci lidem s energetickými renovacemi domů nasměřovali větší než padesátiprocentní podíl peněz z emisních povolenek. Svůj podnět vztahujte k návrhu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (sněmovní tisk 772). Pište nejlépe členům a členkám Výboru pro životní prostředí a Hospodářského výboru, jenž budou o zákoně podrobně jednat již dnes nebo zítra.

Seznam poslanců a poslankyň najdete na http://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=4601 a http://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=3501. E-mail je vždy na stránce konkrétního člověka v pravo uprostřed stránky. Děkujeme.

Více o výhodách úsporných domů: http://www.hnutiduha.cz/nase-prace/energetika/temata/program-energeticke-nezavislosti

BIOADRESÁŘ

Najděte si svého farmáře

Jídlo z blízka je čerstvé, zdravé a chutné. Navíc víte, od koho jej vlastně kupujete a pomůžete odlehčit silnicím od nebezpečných kamionů. Česnek z Číny, cibule z Holandska nebo máslo z Polska za sebou nechávají kvanta zbytečných výfukových plynů. A pokud je potravina na vašem stole navíc v kvalitě bio, máte jistotu, že neposvačíte chemii, přispějete k návratu života do krajiny a podpoříte slušné zacházení se zvířaty.

A kde sehnat jídlo z blízka? Možností je více - můžete třeba zajít na tržnici, přidat se do bioklubu nebo navštívit ekologického farmáře. Svého nejbližšího farmáře či prodejnu farmářských výrobků můžete najít v našem aktualizovaném bioadresáři na webu www.ceskebiopotraviny.cz. Pěkně přehledně a na jednom místě najdete kontakty a informace o jednotlivých farmách i tom, co pěstují, či jestli se k nim dá vyjet třeba na celý víkend s rodinou.

A ještě jedna dobrá zpráva: Září je již tradiční měsíc biopotravin, a tak se můžete těšit na bioslavnosti, farmářské trhy, biodožínky a mnoho dalšího po celé České republice. Přehled všech akcí najdete na webu www.mesicbiopotravin.cz.

NA KOLE
Podzimní cyklojízdy

Přijďte provětrat kolo i sebe na jednu z připravovaných podzimních cyklojízd.

V Brně můžete osedlat své nemotorové oře již zítra. Ve čtvrtek 20. 9. startuje Velká podzimní cyklojízda v 17 hodin na Moravském náměstí. A nezapomeňte nažhavit kromě svalů také svoji fantazii - součástí akce je soutěži o nejkreativnější cyklo-styl.
Více informací na webu www.brnonakole.cz.

Prahou na kole se můžete projet v rámci festivalu pouličních sousedských slavností Zažít město jinak. Sraz v sobotu 22. září v 10 hodin na Václavském náměstí.
Více informací na webu www.cyklojizdy.cz.

Cyklojízdy jsou spanilé barvité jízdy na kolech, koloběžkách a dalších bezmotorových dopravních prostředcích městem. Jsou oslavou svobodného pohybu po městě, festivalem, setkáním, příležitostí zažít ulice na chvíli jinak a také podnětem k širší diskusi o cyklistice jako o moderním, efektivním a ohleduplném způsobu dopravy po městě.

Tak neváhejte - vemte kolo, koloběžku, kolečkové brusle nebo skateboard a zažijte město třeba jako na tomto videu http://youtu.be/SVsXYihVspg.

FOTOGALERIE
Demonstrace za rozumnou a čistou energetiku

Na demonstraci před Úřadem vlády se minulý týden sešlo na sto sedmdesát účastníků, kteří nesouhlasí s bouráním obcí v Podkrušnohoří, s otevřením nových uranových dolů či státními dotacemi pro elektřinu z nových jaderných elektráren. Přesně toto totiž navrhuje ministr Kuba ve Státní energetické koncepci a Státní surovinové politice. Oba materiály představují výhled do roku 2040, ve skutečnosti však znamenají návrat hluboko do minulého století. Ignorují potenciál energetických úspor, potlačují rozvoj obnovitelných zdrojů a konzervují závislost energetiky na uhlí, ropě a jádru. Nezajištují dlouhodobou konkurenceschopnost a udržitelnost domácí energetiky.
Podívejte se na fotogalerii z akce na https://www.facebook.com/HnutiDuha.

Aktuální informace o - zatím neschválené - Státní energetické koncepci a Státní surovinové politice sledujte na webu www.energetickakoncepce.cz.

Hnutí DUHA dlouhodobě prosazuje, aby vláda přestala odevzdaně sledovat, jak domácnosti platí vysoké účty za energii. Proto usiluje o nový zákon podle úspěšného britského vzoru, který stanoví, jakým tempem se Česko bude zbavovat své závislosti na drahých fosilních palivech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů