Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Budova AXA Centrum v Brně získala certifikát Energy Excelence za vysoký standard úspory energie. Skupina AXA se tak stala vůbec první společností v České republice, která toto nejvyšší ocenění od certifikační společnosti T Cert za úspory energie získala. Brněnská pobočka se zároveň zavázala k dalšímu vytváření energetických úspor budovy.

V brněnských ulicích přibudou další kontejnery na tříděný odpad. Od firmy, která recykluje obalové odpady, si město bezplatně vypůjčí 250 nádob na papír, PET lahve a sklo. Nové nádoby částečně nahradí staré a nevzhledné kovové kontejnery na sklo, částečně poslouží ke zřízení nových sběrných míst, řekli dnes novinářům představitelé města.
Počet nádob i objem vytříděného odpadu v Brně v posledních letech vzrůstá. V roce 2006 lidé vytřídili 2778 tun papíru, loni to bylo 4304 tun. Podobný nárůst město zaznamenalo i v případě plastů a skla.
"Mnoho dalších lidí by třeba také třídilo, ale když to mají ke kontejnerům přes dvě ulice, tak tam nedojdou," řekl tajemník magistrátu Pavel Loutocký.
Nové kontejnery se do ulic postupně dostanou v závěru letošního roku, případně v roce 2013. Padesátka z nich poslouží na sběr papíru, stejný počet na PET lahve. Dalších 150 nádob je určeno na bílé a barevné sklo.

Tepelná elektrárna v Turecku
Společnost ABB získala zakázku v hodnotě přibližně 35 milionů USD, představující komplexní dodávky elektrozařízení a automatizace pro tepelnou elektrárnu Yunus Emre o výkonu 290 MW, která se nachází v severozápadním Turecku. Zakázku jí přidělila česká společnost Vítkovice Power Engineering, která je inženýrským, technologickým a stavebním dodavatelem projektu. Koncovým uživatelem a vlastníkem elektrárny je společnost Adularya Energy, člen skupiny Naksan Holdings.
Tepelná elektrárna Yunus Emre bude sestávat ze dvou 145MW bloků, které budou splňovat aktuální emisní normy Evropské unie pro uhelné tepelné elektrárny. Dokončení 1. bloku se plánuje na červen 2014 a 2. bloku na září 2014.

Britská energetická skupina Drax Group hodlá převést s podporou vlády polovinu své největší britské uhelné elektrárny na spalování dřeva a stát se předním výrobcem "obnovitelné" energie v Evropě. Napsal to australský list Sydney Morning Herald. Pokud se záměr podaří v plánovaném rozsahu uskutečnit, bude na to potřebovat každý rok dřevo z lesa o rozloze přesahující území středních Čech a Prahy.

Známý poslanec Evropského parlamentu Daniel Cohn-Bendit včera pozastavil své členství ve francouzské straně Zelených. Učinil tak na protest proti sobotnímu rozhodnutí uskupení nepodpořit ratifikaci unijní dohody o rozpočtové odpovědnosti. Informovala o tom agentura Reuters. Francouzští Zelení se proti dohodě o omezení deficitů vyslovili jasnou většinou, když došli k tomu, že není dlouhodobým řešením současné krize a ani dostatečně nepodporuje politiku příznivou životnímu prostředí.

Už před nějakým časem začal McDonald's přetvářet svou identitu a zvolna opouštět korporátní žluto-červenou barvu a své provozovny předělávat do zelena. Nyní dokonce zahájil ve spolupráci s ČEZ instalaci dobíjecích stanic. První je v provozu na Evropské třídě v Praze 6, nicméně firma slibuje, že tohle je jen začátek daleko větší spolupráce. "Společnost McDonald's v České republice usiluje o zodpovědný přístup k životnímu prostředí, a proto je pro nás účast na projektu budování dobíjecích stanic logickým krokem. Začínáme být součástí infrastruktury pro elektromobily," konstatoval Alexander Schramm, generální ředitel McDonald's ČR/SR, v tiskovém prohlášení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů