Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Za zneužití státní dotace 11 milionů korun půjde bývalý poslanec Petr Wolf do vězení na šest let. Původní pětiletý trest, který mu uložil ostravský krajský soud, mu včera zpřísnil Vrchní soud v Olomouci. Jeho ženě uložil tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let. Odvolací soud zároveň oběma výrazně zpřísnil peněžitý trest. Místo jednoho milionu musí Wolf zaplatit pět milionů korun, jeho manželce uložil soud zaplatit milion korun. Původně měla uhradit 200 tisíc. Podle obžaloby Wolfových firma UT 2002 získala od ministerstva životního prostředí dotace na základě zkreslených informací.

Česko už ví, o kolik peněz přijde kvůli pochybením při čerpání z eurofondů. Bruselští úředníci poslali do Prahy zprávu, že za projekty z operačních fondů Doprava a Životní prostředí letos zřejmě neproplatí až 12,5 miliardy korun. Tento "trest" od Evropské komise se může nepříjemně otisknout i do deficitu letošního státního rozpočtu, protože peníze za projekty už česká strana většinou zaplatila. Ministerstvo financí však zatím přesně nesdělilo, jak konkrétně se tato potíž v letošním hospodaření projeví a zda bude například nutné vzít peníze z jiných položek.

Jsem slavný, a tak pomůžu, říkají si některé hvězdy a jejich jména zaštiťují nejrůznější ekologické projekty. Nejzelenější celebrity vyhlašuje každý rok například server thedailygreen.com. Letos padla jeho volba na Matta Damona (1), který se angažuje například v zajištění pitné vody. Pomohl založit fond H2OAfrika, s jehož pomocí je financována výstavba čistých vodních děl. Cenu veřejnosti obdržel Leonardo di Caprio (2). Tato stálice filmového i ekologického nebe založila pod svým jménem nadaci, jejímž cílem je zvyšovat povědomí o ochraně životního prostředí. Sám jde také příkladem, jezdí v hybridním voze Toyota Prius. Vlastnictví tohoto auta bývá ostatně nejčastější způsob, jak se mezi zelené celebrity zařadit. Má ho například i George Clooney (4) nebo Julia Roberts (4).

Podrobnosti k mezním hodnotám CO2 - Auta a lehká užitková vozidla by měla do budoucna vypouštět méně CO2. Za tím účelem předložila komisařka Evropské komise pro ochranu klimatu Connie Hedegaardová svůj návrh. Do roku 2020 mají osobní automobily v průměru vypouštět 95 g CO2 na km. Tato hodnota již byla sice předpokládána, Komise však nyní navrhuje, jak se má hodnot dosáhnout.

Nová pravidla EU pro vrakování - Evropská komise představila v minulých dnech navržené přísnější předpisy ohledně vrakování námořních lodí. Má se tak zajistit, aby evropské lodě byly vrakovány v ekologicky únosných zařízeních, ve kterých se hledí na bezpečnost při práci. Opatření EU je postaveno na Úmluvě z Honkongu o bezpečném a z hlediska životního prostředí únosném recyklování lodí z roku 2009.

Druhý ročník soutěže Volná cesta
Také letos byla udělena zvláštní cena Ministerstva životního prostředí, a to společnosti ČD Cargo za projekt Zásobování společnosti Plzeňská teplárenská dřevní štěpkou svozem od jednotlivých dodavatelů kontejnery systému Innofreight.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů