Pátek, 29. března 2024

RozVerky Ekologického institutu Veronica - říjen 2012

RozVerky Ekologického institutu Veronica - říjen 2012

Brněnským stromem roku 2012 je katalpa

Ekologický institut Veronica ve spolupráci s ČSOP vyhlásil v polovině října vítěze ankety Brněnský strom roku. Vyhrála katalpa trubačovitá, která roste na Moravském náměstí. Asi šedesátiletá katalpa je exotický strom pocházející z oblasti Severní a Střední Ameriky, ale i z dalších míst světa. Již nyní můžete posílat tipy na brněnský strom roku 2013.

Podporujme svého sedláka i časopis Veronica

Jaké máme možnosti zapojit se do udržitelného zemědělství ve svém okolí? Zkušenosti, které jsme nasbírali ve Francii a Německu, bedýnky se zeleninou v Kopřivnici, zahrádkářské osady v Brně, Rozhovor s ředitelem Konzumu v Ústí nad Orlicí o projektu Jsme tu doma, který je zaměřen na podporu lokálních potravin. Páté číslo časopisu Veronica vychází právě dnes! Více informací naleznete zde.

Debata o budoucnosti energetiky v České republice

Pod patronací Klimatické koalice se ve středu 24. října uskuteční debata o Státní energetické koncepci. Diskutující pocházejí z prostředí politiky, soukromých firem i neziskových organizací. Debata začne v 19, 30 hod. na Vysoké škole ekonomické v Praze.v Více informací naleznete zde.

Ekologická poradna: Dejte pozor na ježky

Právě nyní ježci upadají do zimního spánku. Aby byli připraveni, musí mít dostatečnou hmotnost, která by nyní měla být okolo 400 kilogramů. Pokud vypadají zdravě, není nutné jim pomáhat. Pokud jsou ale zranění či podvyživení, je dobré se o ně postarat. Poradíme Vám, jak na to. ČSOP také vydal ježčí kalendář popisující zdravé i nemocné ježky. Více informací naleznete zde.

Jak opravit starý dům do pasivního standardu?

V rámci konference Pasivní domy 2012 můžete 26. října ve 14 hodin navštívit přednášku o tom, jak si zajistit nulovou spotřebu tepelné energie ve starých domech. Celá konference se koná na brněnské výstavišti a dozvíte se mimo jiné také novinky ze světa zelené architektury. Více informací naleznete zde.

Hostětínský biomošt s rakytníkem se stal bionápojem roku

Na konci září vyhlásil Svaz ekologických zemědělců Pro-bio výsledky ankety biopotravina roku. V kategorii nápojů získal první místo hostětínský biomošt s jablkem a rakytníkem. Ten Hostětínská moštárna zavedla do prodeje minulý rok v září. Rakytník má množství pozitivních efektů na zdraví. Více informací naleznete zde

Hledáme dobrovolnou pomoc

K dlouhodobější spolupráci hledáme dobrovolníka či dobrovolnici na pozici Asistent/ka elektronického obchodu. Měl by kontrolovat a vyřizovat objednávky publikací a přípravovat zásilky k odeslání. Práce je vhodná pro studující, pracující i aktivní důchodce/důchodkyně. Stačí mít pár hodin volného času týdně, umět pracovat s PC (tvorba dokumentů, tisk, internet, email) a mít možnost i chuť se dobrovolnictví pro Veronicu věnovat alespoň půl roku. Více informací naleznete zde.

Přednáška o tom, jak pečovat o zdraví svých dětí

Přednáška na toto téma s názvem "Zdravé děti naše" se bude konat 10. listopadu v Kulturním Centru Rubín (Brno). Přednášející se budou zabývat posílením přirozené imunity, očkováním, zdravou výživou i přikrmováním. Více informací naleznete zde.

10. ročník Jihomoravské studentské soutěže pozná vítěze

Jihomoravský kraj ve spolupráci s Ekologickým institutem Veronica již deset let pořádá soutěž závěrečných studentských prací na téma životní prostředí Jihomoravského kraje. Ve čtvrtek 15. listopadu můžete navštívit studentskou konferenci v budově na Žerotínově nám. 3/5, kde vyhlásíme autory nejlepších prací za minulý akademický rok. Více informací naleznete zde.

Chceme růst či nerůst?

Již poněkolikáté se na přelomu ledna a února 2013 uskuteční Otevřený prostor. Jedná se o sérii otevřených debat, tentokrát na téma "růst či nerůst?". Hosté budou diskutovat o alternativách ekonomického růstu a také o tom, zda je nerůst žádoucí a jak jej docílit. Letošní ročník bude hostit centrum Sluňákov v Olomouci.
Více informací naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů