Čtvrtek, 28. března 2024

Sedmá generace 5/2012: Malí, odvážní, solidární

V tomto čísle jsme zužitkovali prožitky z letních cest s důrazem na pozitivní inspirace ze zahraničí...

Sedmá generace 5/2012: Malí, odvážní, solidární

V pátém letošním čísle Sedmé generace se mimo jiné dozvíte odpovědi na tyto otázky: Lze uprostřed Ekvádoru uvěřit na zázraky? Jak to vypadá v klimatickém kempu? Co bychom ve Svaté Heleně nejradši neviděli? Nač chodit po světě? Platí "Yes, also we can"? Jak se ne/povedla Zelená úsporám? Proč zajít na veganské večery? Kdo utrácí za mediální kampaň proti obnovitelné energetice? Komu se vyplatí asignování daní? Čím dnes může inspirovat Martin Luther King? Žijeme v bublině? Dokážeme oprášit zanedbávané zvířecí instinkty? Proč máme podle Milana Štefance kousat do ruky, která přerozděluje?
V tomto čísle jsme zužitkovali prožitky z letních cest s důrazem na pozitivní inspirace ze zahraničí: dočtete se tak o soběstačném ekvádorském městečku, městských zahrádkářích v Portugalsku, křesťanech chránících přírodu, aktivistech bránících vlastními těly těžbě uhlí nebo o poutnících, procházejících světem vlastními cestami. Ale oním "malým, odvážným a solidárním" z názvu čísla je i pronikavý filosof Josef Šafařík, nebojácný kazatel Martin Luther King, citlivý cestovatel Henry David Thoreau, hrdinka filmu Divoká stvoření jižních krajin nebo "obyčejný" účastník veganského večera. Těm všem v pětce věnujeme pozornost - s vírou, že nám jejich příklady pomůžou rozptýlit současnou přiotrávenou atmosféru.
V novém seriálu Šetrnější spotřeba hodnotí Karel Polanecký i konkrétní uživatelé dotační program Zelená úsporám, Kurz mediální sebeobrany tentokrát rozebírá na energetický rozměr prezidentské kampaně v USA. Kulturní zahrada pak nabízí recenze Thoreauových Mainských lesů, výboru Odkaz naděje Martina Luthera Kinga, divadelní hry Enron či filmu Divoká stvoření jižních krajin. Závěr je vyhrazen rozhovoru s aktivistou Milanem Štefancem, s nímž jsme hovořili o situaci na Kavkaze, v české společnosti i v právě 15leté sociálně-ekologické organizaci NESEHNUTÍ.
Na konci čísla najdete novou servisní dvoustranu Občanský kalendář, na níž vás budeme informovat o aktuálních přednáškách, exkurzích, dílnách, festivalech, peticích či akcích k významným mezinárodním dnům.Online verzi kalendáře najdete na www.sedmagenerace.cz/kalendar. Doufáme, že vám přijde k užitku a podnítí vás k aktivní účasti.
Seznam všech článků čísla najdete zde.
Občerstvující podzimní cesty přeje
redakce 7.G

kontakt:
Simona Horká, sgenerace@hnutiduha.cz
Vít Kouřil, kouril.vit@gmail.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů