Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstvo pro místní rozvoj si ve výběrovém řízení na realizaci vzdělávacího programu "Navrhni projekt" vybralo agenturu Smart Point. Program je určen studentům středních škol a jeho cílem je přiblížit jim tvorbu a realizaci projektů pro čerpání finančních prostředků z evropských fondů. Studenti mají vymyslet plán, jak ve svém okolí podpořit podnikání, cestovní ruch, životní prostředí nebo jiné oblasti rozvoje regionu.

Až o jedenáct procent víc zaplatí za elektřinu v příštím roce německé domácnosti. To je největší zdražení za uplynulých deset let. Na vině je další navýšení ekologické přirážky na rozvoj obnovitelných zdrojů na dosud rekordních 5,3 centu (1,3 koruny) za kilowatthodinu. Ministr životního prostředí Peter Altmeier už slíbil radikální reformu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie.

Tržní cena zemědělské půdy letos podle jednatele serveru Farmy.cz Jaroslava Urbana vzrostla v průměru o 5-10 procent. "Příčinou jsou hlavně dobré výsledky zemědělského sektoru, rozvoj bioplynových stanic, pěstování rychle rostoucích dřevin a více úvěrů na nákup zemědělské půdy," uvádí Urban.

Místo toho, aby naše zelená politika byla skutečně ekologická, podezřele páchne kouřem. Jen si mnou ruce ti, kdo našli geniální nový terč pro korupci. Největší velmoci fotovoltaiky nejsou (v přepočtu na hlavu) slunná Itálie či Španělsko, ale Německo a ČR. V ČR máme 5 % globální výroby solární energie. Účet pro průměrnou rodinu činí 118 tis. Kč navíc do roku 2040. Tunel na peníze směřuje do kapes těch, kteří včas do dotovaného byznysu nastoupili. Energie z větrníků snižuje stabilitu sítě, takže kvůli dotacím hrozí výpadky. "Až budeme kvůli tomu pálit skříně na zahradě, nebude to moc 'zelené'."
Otázkou je, zda Češi vydrží škrty sociálních dávek při štědré podpoře tzv. OZE a nebudou požadovat, aby se škrty přesunuly právě tam. Ukončením podpory bychom do roku 2020 ušetřili 0,75 bil. Kč; a pokud bychom tyto peníze investovali do snižování dluhu, klesl by o 47 %. Průmysl by pak zaměstnal podle studie Next Finance o 2000 lidí víc a do výroby potravin by se vrátilo 39 % plochy. Závěrem autoři poznamenávají: "Jsme nesvobodní, věříme v 'musí' a 'nesmí' a vytváříme si klec." A důsledky jsou a budou nepříjemné.

Evropská komise žaluje Itálii kvůli ilegálním skládkám odpadu u Soudního dvora EU v Lucemburku. Žádá ho, aby Řím za opětovné porušení práva potrestal pokutou ve výši 56 milionů eur (skoro 1,4 miliardy korun). Dalších asi 257 tisíc eur má dále denně platit do doby, než nedostatky napraví. Více než polovina komunálního odpadu v Itálii končí na skládkách. V celé EU je to přitom v průměru 38 procent.

Odpadků ve světových mořích přibývá, a to dokonce i v Arktidě. Uvedli to němečtí vědci, kteří sledovali okolí své podmořské observatoře mezi Grónskem a Špicberky v hloubce 2500 metrů. Za posledních deset let se množství odpadu zvýšilo dvakrát, uvedli v článku, který tento týden otiskl odborný časopis Marine Pollution Bulletin. Jak se odpad do arktických oblastí dostal, není úplně jasné, vědci ale vidí souvislost mezi znečištěním a ubýváním ledové pokrývky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů