Čtvrtek, 28. března 2024

EKOFILM se vrací do Ostravy

EKOFILM se vrací do Ostravy

Mezinárodní filmový festival o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví EKOFILM, jehož vyhlašovatelem je Ministerstvo životního prostředí ČR, se po patnácti letech vrací na místo svého vzniku - do moravskoslezské metropole.

A návrat do Ostravy, Karviné a Orlové nebude podle organizátorů letošního, už 38. ročníku, vůbec nudný. Od 6. do 9. prosince slibuje tým lidí z občanského sdružení Perseus zajímavou dramaturgii, nevšední místa konání, četné filmové projekce, bohatý doprovodný program a setkání se zajímavými lidmi.

V multifunkční aule Gong Dolní oblasti Vítkovice, v kulturních domech v Karviné a Orlové se např. uskuteční promítání filmů pro žáky základních a středních škol v původním znění, která mají příznačný název In English, please..., ve spolupráci s lektory VŠB-TU Ostrava je připravena prezentace projektů popularizujících vědu a techniku, akce Dnes zkouší robot Adwee nebo výukový a zábavný program o tom, co dýcháme v Ostravě. Účastníky doprovodného environmentálního programu čekají také exkurze v areálu Dolní oblasti Vítkovice, workshopy v rámci aktivit Ostravského muzea, ale i odborná konference, semináře, koncerty, divadelní představení či EKO pouť - setkání zástupců nestátních neziskových organizací, které se zabývají ekologií. Ústředním tématem letošního EKOFILMU je REUSE a RECYKLACE, tedy opětovné použití surovin, materiálů, zdrojů i výrobků.

"Největší důraz samozřejmě klademe na prezentaci filmů, dokumentů a televizních pořadů ve všech čtyřech soutěžních kategoriích. Odborná porota vyhlásí výsledky 9. prosince. Na slavnostním zakončení festivalu budou uděleny Grand Prix - Cena ministra životního prostředí ČR, Cena hejtmana Moravskoslezského kraje, Cena mezinárodní poroty a za nejlepší film získá ocenění rovněž autor filmu do 26 let. K dnešnímu dni máme už více než 40 přihlášek z celého světa a stále přicházejí další," říká ředitelka MFF EKOFILM 2012 Marcela Mrózková Heříková.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů