Úterý, 16. dubna 2024

DUHOVKY: Zelená úsporám 2.0, Šumava a ochrana obcí před doly - schváleno

DUHOVKY: Zelená úsporám 2.0, Šumava a ochrana obcí před doly - schváleno
  1. ÚSPĚCH: Zelená úsporám 2, Šumava a ochrana před doly
  2. ZESTÁRLÍ POLITICI: Dejte jim svůj hlas v soutěži
  3. ŠELMY: Vlčí a Rysí hlídky
  4. DIVOKÁ ŠUMAVA: Benefiční prodej fotek

ÚSPĚCH
Zelená úsporám 2, Šumava a ochrana obcí před doly - schváleno

Prezident minulý týden podepsal zákon, který přidělí peníze na pokračování Zelené úsporám. Vznikne nový program, který bude statisícům rodin pomáhat se zateplováním domů a podobnými programy. Hnutí DUHA jej navrhlo před necelými dvěma lety - a podařilo se nám jej prosadit. Povedlo se to díky tomu, že jsme vybudovali široké spojenectví se starosty, podnikateli a bytovými družstvy, která tento návrh prosazovala. Ale nepodařilo by se to bez pomoci všech, kdo psali, emailovali nebo telefonovali ministrům, poslancům a senátorům. Děkujeme.

Ale to bylo pouze jedno z několika velkých vítězství posledních dnů. Senátoři také rozhodli, že z chystaného zákona o pozemkovém úřadu vyškrtnou klauzuli, podle níž by stát bezplatně převedl lukrativní parcely v národních parcích místním obcím - a ty by je obratem rozprodaly developerům. A den předtím schválili reformu horního zákona, odkud konečně odstraní ostudné vyvlastňovací paragrafy. Lidé, kteří bydlí v sousedství uhelných dolů, se tudíž už nemusí bát, že jim stát zabaví domy a zahrady ve prospěch uhlobaronů.

ZESTÁRLÍ POLITICI
Dejte jim svůj hlas v soutěži

Jistě si pamatujete naši letošní únorovou velkovýzvovou reklamní kampaň se zestárlými politiky. Ti se na plakátech v Praze a Brně omlouvali za to, že neudělali dost pro to, aby nás zbavili závislosti na dražší a dražší ropě, snížili domácnostem účty za energii či nastartovali moderní chytrou ekonomiku. Akce měla velký ohlas a vyvolala pozitivní reakci nejen u expertů v oboru.
Zestárlí politici se dostali do finále mezi pět nejlepších neziskových reklam Žihadlo roku 2012 a máme šanci na další úspěch - samozřejmě následně spojený s další příležitostí pro propagaci Velké výzvy. V rámci této soutěže se uděluje také cena veřejnosti a v ní můžete hlasovat i vy.

Dejte prosím svůj hlas kampani Velká výzva - najdete ji v sekci Tištěná reklama úplně dole na stránce:
http://www.zihadloroku.cz/clanky/6_11/letosni-nominace-tistena-reklama/

Díky za váš hlas. Prosím, přepošlete prosbu o hlasování také svým známým, kamarádům a přátelům v dalších ekologických organizacích i mimo ně. Potřebujeme podporu, zatím jsme na druhé místě. Hlasuje se do neděle 18. listopadu.

ŠELMY
Vlčí a Rysí hlídky

Velké šelmy - rysi, medvědi a vlci - se vracejí do českých hor, kde kdysi patřily mezi běžná zvířata.

Hnutí DUHA podporuje návrat těchto vzácných dravců, ale pytláci i nešetrné zásahy do krajiny je vytlačují jen na několik málo míst v ČR.

Hlídky speciálně vyškolených dobrovolných spolupracovníků Hnutí DUHA každou zimu monitorují terén v Beskydech a na Šumavě. Mají odradit myslivce a pytláky od ilegálního lovu, a také monitorovat pohyb velkých šelem.

Zapojte se i vy do ochrany velkých šelem a přijeďte na každoroční Vlčí nebo Rysí hlídky.
První školení nových zájemců již o víkendu 9. - 11. 11. Více informací na http://www.selmy.cz/akce/vlci-hlidky-skoleni-novych-zajemcu/

DIVOKÁ ŠUMAVA
Benefiční prodej fotek

Nahlédněte do tajemných zákoutí Šumavy a vychutnejte si něco z jejího kouzla u vás doma. Zakoupením fotografie unikátního střípku z mozaiky šumavské divočiny pomůžete chránit Šumavu před betonem a motorovými pilami. Poděkují vám nejen vzácní rysi a tetřevi. Vy sami si ji budete moct vychutnávat jako užaslí návštěvníci.

Fotografie poskytli Jaroslav Vogeltanz, Pavel Ouředník a Markéta Jedličková.

Více o akci a fotky k zakoupení na http://obchod.hnutiduha.cz/e-obchod-hnuti-duha/fotografie

Jedná se o benefiční fotografie, výtěžek z prodeje použije Hnutí DUHA v práci na ochraně šumavské divočiny. Základní cena fotografie je 2.500 Kč; čím více prostředků se však podaří získat, tím více práce budeme moci vykonat. Zvažte proto prosím výši vaší částky. Děkujeme.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů