Pátek, 19. dubna 2024

Aktuální Priorita je o změnách v OPŽP

Aktuální Priorita je o změnách v OPŽP

Nové vydání Priority přináší informace o několika faktických změnách v administraci Operačního programu Životní prostředí. Jejich cílem je zrychlit čerpání prostředků z operačního programu. Jednou z nich je i doplněk Delegační dohody mezi MŽP a SFŽP ČR.

Dalším novinkám v Operačním programu Životní prostředí se ve svém komentáři věnuje Martin Petrtýl z Odboru fondů EU Ministerstva životního prostředí. Zmiňuje obnovení certifikace i chystanou propagační kampaň.

"Připravovaná kampaň na zvýšení povědomí o OPŽP u veřejnosti prošla v posledních měsících značnými změnami, které vedly k revizi jejího obsahu. To způsobilo zpoždění ve vyhlášení veřejné soutěže na realizátory slibované kampaně. Za to ale kampaň bude mnohem aktuálnější vzhledem k potřebám programu," například vysvětluje Petrtýl.

Priorita přináší i rozhovor s novým prvním náměstkem ministra životního prostředí Martinem Frélichem. Ten v něm mimo jiné hovoří o podobě budoucího operačního programu, který nahradí v příštím programovém období Operační program Životní prostředí, přičemž deklaruje, že jeho snahou bude co nejsnazší administrace. A nejen to. "Rádi bychom využívali i jiných nástrojů než jen dotací. Na mysli mám obrátkové financování projektů, kdy projekty podpoříme například formou zvýhodněných úvěrů. Přinese to několik výhod. Peníze se nám budou vracet, my je tedy budeme moci použít i pro další projekty. Žadatelé dále nebudou odkázáni jenom na dotace, které v některých případech mohou mít i negativní dopady," vysvětluje Frélich v rozhovoru, který se dotýká mnoha témat spojených s životním prostředí.

Číslo 9/2012

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů