Čtvrtek, 28. března 2024

Konkurence přináší kvalitu, říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Konkurence přináší kvalitu, říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Letošní MFF EKOFILM je v mnohém specifický - má nového organizátora, kterým je občanské sdružení Perseus, uskuteční se netradičně v předvánočním čase, po mnoha letech se vrací zpět do Ostravy a především se víc otevírá veřejnosti, rodinám s dětmi a mladým lidem. Ministra životního prostředí Tomáše Chalupy jsem se proto zeptala:

Není ta změna příliš riskantní nebo až moc velkým dobrodružstvím?

Mezinárodní filmový festival Ekofilm existuje už 37 let. Za tu dobu si vydobyl značné renomé. Diváci festivalu se většinou rekrutovali z řad odborné veřejnosti či z řad studentů škol. Letos jsme se formou veřejné výzvy rozhodli pro změnu oproti minulým ročníkům, kdy pořadatel byl vybírán bez otevřené soutěže na výjimku ministra. Slibujeme si, že festival, filmy a doprovodný program přilákají odborníky, laiky, mladé lidi, střední generaci, seniory, nebo celé rodiny. Na festivalu budou lidé moci navštívit kromě filmů semináře, interaktivní workshopy, výstavy, přednášky a mnohé další akce. Věřím, že organizátoři dají Ekofilmu nový rozměr a festival se bude těšit velkému zájmu Ostravanů, ale i dalších návštěvníků nejen z Moravskoslezského kraje. Město Ostrava i celý kraj v posledních letech do kultury investovaly nemalé finanční prostředky a region si návrat tohoto festivalu zaslouží.

Ekofilm je zejména mezinárodní filmová soutěž. Někteří umělci si myslí, že soutěžní princip se k umění jaksi nehodí. Má podle Vás tato forma konfrontace stále smysl?

Z tohoto pohledu je festival a jeho filmy klasickou soutěží o přízeň diváka. Každý chce vždy být lepší než ten druhý, proto konkurence přináší kvalitu. A festival, mistrovství nebo jiná soutěž by měly na konci mít svého vítěze.

Chystáte se na začátku prosince do Ostravy? Co si určitě nenecháte ujít?

Na Ekofilm do Ostravy přijedu i z těch důvodů, které jste zmínila ve své úvodní otázce. Nový organizátor, úžasné filmy, Dolní oblast Vítkovice, bohatý doprovodný program. Chtěl bych také pozvat všechny, kdo mají rádi filmy a zábavu, ať na festival přijdou.

Marie Václavková

Tisková mluvčí

MFF Ekofilm 2012

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů