Pátek, 19. dubna 2024

Hypergravitace - cesta k úsporám paliv a energií

Hypergravitace - cesta k úsporám paliv a energií

Snižování hmotnosti je směr, kterým se dnes ubírá nejen automobilový průmysl. Obrovský potenciál má také v řadě dalších oborů. Evropská vesmírná agentura ESA podporuje výzkum nových slitin a s potenciálem snížit až o 45 % hmotnost turbín pro letectví a energetiku.

Letecká turbína Rolls-Royce Trent.

Letecká turbína Rolls-Royce Trent. Verze motorů Trent jsou použity na letounech Airbus A330, A340, A380, Boeing 777 a 787 a další varianty jsou ve vývoji pro přicházející A350 XWB. Dále byly motory Trent použity pro námořní i průmyslové účely.
foto: Rolls Royce

Letecká doprava stojí dnes co do energetické náročnosti na nejvyšších příčkách, hned po dopravou vesmírnou. Letadla jsou extrémně náročná a drahá na provoz. Konstruktéři se proto snaží najít cesty jak tyto náklady snížit - a jednou z nich jsou i nové, lehčí a odolnější materiály.

Evropská vesmírná agentura (ESA) ve spolupráci s Evropskou komisí ustanovila v roce 2004 výzkumný program IMPRESS. Jde o velmi rozsáhlý multioborový program s rozpočtem 41 mil. euro na pět let, který sdružuje 40 výzkumných skupin a společností.

Celkem se programu účastní na 150 vědců z 15 zemí (vč. např. Slovenska a , ale vyjma České republiky), kteří mají za úkol jediné: nacházet zajímavé nové materiály a především pak vynalézat cesty, jak tyto materiály v průmyslovém měřítku relativně levně vyrábět.

Program se zaměřuje na tzv. intermetalické materiály, tedy ty, které kombinují několik různých typů kovů. Nejčastěji je to hliník a titan, což jsou shodou okolností také dva nejčastěji využívané kovy v letectví. Důvodem je jejich lehkost a pevnost. Zkoumají se ale také sloučeniny niklu a hliníku. Více na:http://www.hybrid.cz/hypergravitace-pomaha-vyrabet-nove-typy-materialu

ZDROJ: hybrid.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů