Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Centrum Chodov získalo jako první nákupní centrum v České republice certifikaci BREEAM s hodnocením "Excelent" v kategorii "Building Management" a potvrdilo tak dlouhodobý závazek jeho developera, společnosti Unibail-Rodamco, k ekologickému přístupu. V klasifikaci budov podporujících šetrnost k životnímu prostředí, kterou zajišťovala renomovaná belgická společnost BOPRO, bylo Centru Chodov uděleno i další ocenění "Very good" v kategorii "Asset Rating". Centrum Chodov dosáhlo v kategorii "Building Management" více než 90% výsledku u pěti ze sedmi kritérií, a díky tomu se stalo vůbec prvním nákupním centrem v České republice, které získalo druhé nejlepší hodnocení.

Většina staveb, ať již pozemních nebo inženýrských, je pro běžného člověka viditelná, takže může hodnotit jejich architektonické, estetické a případně další kvality. Některé však zůstávají skryty - jsou to většinou podzemní stavby, v tomto případě zásobníky pohonných hmot v Loukově, které byly uvedeny do provozu v minulém roce.
V Loukově na Kroměřížsku již zásobníky na pohonné hmoty existovaly a stále se využívají. Jejich kapacita však byla nedostatečná, skladovací systém pracoval prakticky bez jakékoliv rezervy. Celkem běžně se tu vyskytovala situace, kdy "co se do skladu dopravilo, hned se zase vydalo". Společnost ČEPRO a.s. se proto rozhodla vylepšit svoji skladovací strukturu v oblasti Moravy a vytvořit i dostatečnou rezervu pohonných hmot pro případný výpadek dodávek ropných produktů. Kapacita nově vybudovaných zásobníků činí celkem 140 tisíc kubických metrů, což je z pohledu současné spotřeby rezerva zcela dostačující. Stavba má navíc výrazně ekologický charakter - zásobníky jsou prakticky celým svým objemem situovány pod terénem a předpokládá se, že po dokončení jejich potrubního propojení se skladem v Sedlnicích u Ostravy dojde v oblasti severní Moravy ke zklidnění dopravy, konkrétně k podstatné redukci pohybu autocisteren. Počítá se s tím, že hlučnost na komunikacích i doprav ou produkované emise se v regionu sníží až o 30 % oproti současnému stavu. To je z hlediska vlivu na životní prostředí údaj velice významný.

V rámci projektu CITY WEST v pražských Stodůlkách vznikne nová centrála Vodafonu. Půjde o objekt s úsporným provozem a šetrným chodem ve vztahu k životnímu prostředí. Generálním dodavatelem stavby byla v minulých dnech vybrána společnost VCES. Dokončení budovy je plánováno na konec června 2014, Vodafone v nové centrále začne působit od ledna 2015. Budovu si bude od společnosti FINEP dlouhodobě pronajímat. Jedním z důvodů pro stěhování jsou rostoucí nároky Vodafonu na ekologické parametry sídla. Nová centrála bude mít certifikát LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) a díky ekologicky šetrnému chodu navíc Vodafone dlouhodobě významně ušetří provozní náklady svých kanceláří.

Na stránkách www.aukceproprirodu.cz pokračuje do 11. prosince letošní internetová aukce uměleckých děl - autorských šperků, grafik, obrazů, plastik i fotografií. Věřím, že si zde opravdu vyberete - v tuto chvíli se v katalogu nalézá více než 250 děl s vyvolávací cenou od 100 do 30 000 korun. Vybrat si zde můžete dárek pro radost svou či Vašich blízkých. Nákupem v aukci zároveň pomůžete dobré věci. Za získané peníze budou vykoupeny pozemky v lokalitě Vlčí hrdlo na Strážnicku, aby zde mohl vzniknout ničím neohrožovaný malý přírodní ráj jako útočiště pro ohrožené a chráněné druhy rostlin a ptáků.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se stalo druhým vládním úřadem České republiky, který používá elektromobil Škoda Octavia Green E Line. První Octavia s elektrickým pohonem je již několik týdnů ve službách Ministerstva životního prostředí, přičemž obě instituce využívají vozy převážně pro služební jízdy. Celkem jezdí u různých společností a institucí celkem deset vozů Octavia Green E Line. Ty dosud na českých silnicích ujely přes 140 000 kilometrů v běžném provozu.
Mladoboleslavské elektromobily jsou v provozu mimo jiné také u Správy Pražského hradu, u energetických společností ŠKO-ENERGO a ČEZ, u společnosti TÜV SÜD Czech, Škofinu nebo VŠE v Praze. Od června navíc používá jeden elektromobil také zaměstnanec automobilky Škoda. Tuto možnost brzy dostane i druhá česká rodina, tentokrát mimo automobilku.

18. konference OSN o změnách klimatu byla včera zahájena v katarské metropoli Dauhá. Delegáti z téměř 200 zemí světa by měli na schůzce rozhodnout o budoucnosti Kjótského protokolu o snižování exhalací skleníkových plynů a měli by se také pokusit položit základy nové dohody, která by nutila všechny země k redukci emisí, jež podle expertů přispívají k oteplování naší planety. Dvě desítky let trvající jednání o odvrácení klimatických změn zatím svého hlavního cíle - snížení emisí - nedosáhla. Podle zprávy Programu OSN pro životní prostředí se koncentrace skleníkových plynů, jako je oxid uhličitý, od roku 2000 dále zvýšila asi o 20 procent.

Společnost Domafit na letošním stavebním veletrhu For Arch představila podlahy německého výrobce Sportec a španělského výrobce Pavigym, které jsou výborným řešením pro velké, ale i malé domácí fitness, a prezentovala německé podlahy značky Damtec. Značka přichází s inovativním řešením pro odhlučnění podlah domácností, sportovišť, kanceláří a hal. Podkladními vrstvami Damtec je možné nahradit obyčejné produkty, které se dodávají běžně pod plovoucí podlahy, ovšem při pokládce spodní vrstvy Damtec dochází ke snížení kročejového hluku až o 20 dB. Podkladní vrstvy jsou vhodné pro eliminaci hluku plovoucích podlah, dřevěných podlah, kamenných a keramických dlažeb, lina i PVC lamel. Zvuková izolace podlah přispívá k lepší kvalitě života a výrobky této firmy významně šetří životní prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů