Úterý, 23. dubna 2024

Energeticky úsporný supermarket v Kostelci nad Černými lesy

Energeticky úsporný supermarket v Kostelci nad Černými lesy

Řetězec supermarketů BILLA dnes otevřel novou prodejnu v Kostelci nad Černými lesy. Vznikla na místě bývalé pily na hlavním městském tahu, Pražské ulici, a to jako samostatná budova s parkovištěm. Je to první energeticky úsporná prodejna tohoto řetězce postavená s využitím tepelného čerpadla nejnovější generace DAIKIN. To z jednoho zdroje prodejny ochlazuje i vytápí a produkuje chlad i pro chladicí a mrazicí zařízení.

"Snižujeme spotřebu, provozní náklady, ale i emise CO2 s provozem prodejen spojené," říká Jaroslaw Szczypka, generální ředitel společnosti BILLA v ČR a na Slovensku. "Nové technologie nám umožňují minimalizovat celkové energetické nároky supermarketů, které stavíme," dodává s tím, že nasazení nové technologie v Kostelci nad Černými lesy je pilotní projekt. V případě, že se osvědčí, je plánováno jeho zavedení ve všech prodejnách BILLA, kde to bude možné.

Kromě nového systému vytápění jsou v prodejně i další energeticky úsporná zařízení. Zejména jde o chladící skříně na čerstvé produkty a mrazící vitríny na maso a mražené výrobky se speciálními dveřmi. Úsporné je také osvětlení. K parkování je k dispozici 56 míst, která umožní pohodlné nakládání nákupů.

Nové prodejna nabídne tradiční potravinový i nepotravinový sortiment řetězce BILLA včetně vlastních značek Naše bio pro produkty ekologického zemědělství, Vocílka pro maso s garantovaným českým původem, BILLA pro řadu prémiových produktů a dále značku Clever s nabídkou zboží za rozumnou cenu, hotová jídla Chef Menu a kosmetiku My. Kromě toho zde budou v prodeji také potraviny regionálních výrobců. Například z pekařství Jana Hankovce půjde o základní sortiment pečiva, housky a rohlíky ve výborné kvalitě, Vorlovo pekařství zase bude dodávat své vánočky.

Nová filiálka má prodejní plochu 932 metrů čtverečních. Vzniklo zde 40 nových pracovních míst.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů