Čtvrtek, 25. dubna 2024

Myslete ekologicky, neprohloupíte

Ekologické myšlení nebylo a není v oblasti pohostinství pouhým módním výstřelkem.

Myslete ekologicky, neprohloupíte

Hotelové odvětví se neustále rozrůstá. V očích klientů rostou sice nové ubytovací, stravovací a konferenční kapacity, z hlediska ekologů tímto narůstá počet spotřebitelů zdrojů, jako je voda a nejrůznější energie.

Dopad hotelového odvětví na životní prostředí je obrovský. Zkuste si představit kolik asi metrů čtverečních zabírají například hotelové kongresové prostory v našem hlavním městě a celkový počet pokojů. Dále si připočtěte roční spotřebu energií (plynu, vody a dalších). Již provoz konkrétního hotelového úseku je zátěží na životní prostředí. Ale každý z vás, ať už se jedná o velký kongresový nebo malý butikový hotel, má možnost zmírnit dopad své tzv. karbonové stopy. Nejmenovaný hotel v Dánsku využil potenciál ekologicky uvědomělých hostů, kteří v rámci kampaně zaměřené na životní prostředí "vyráběli energii" šlapáním na rotopedu. Po návratu na ně čekalo občerstvení na účet hotelu.

KRÁČÍTE EKOLOGICKÝM SMĚREM?

Existuje mnoho možností, jak být skutečně ekologicky smýšlejícím hotelem. Samozřejmě že záleží na finančních možnostech daného hotelu a také výběru dodavatelů technologických vymožeností. Omezit spotřebu energie v hotelu lze různými způsoby. Například instalací nejrůznějších senzorů, které kontrolují příchod a odchod hosta z pokoje společně s intenzitou světla a klimatizace. Světla a další zdroje v pokoji se po odchodu hosta automaticky vypnou a nastaví se na optimální úroveň po jeho opětovném příchodu. Některé hotely ve Spojených státech využívají systém pro vytápění pokojů, který se aktivuje příchodem hosta a deaktivuje jeho odchodem. Mezi další ekologické technologie, které se aplikují tzv. "in-house" neboli uvnitř hotelu, patří například systém, který po hotelu rychleji rozvede horkou vodu ke koncovému spotřebiteli nebo duální splachování toalet, jež souvisí s menší spotřebou vody než u standardního provedení. Další ekologické vymoženosti zahr nují dále vylepšené ventilátory, které fungují na principu "vzdušného výměníku", jenž s pomocí časového spínače vhání čerstvý vzduch dovnitř budovy nebo pokoje a naopak odčerpává vzduch například z koupelny.

USPOŘÁDEJTE EKOLOGICKOU KONFERENCI

Zaměstnanci konferenčního oddělení se ve své praxi jistě setkali s termínem "Hybrid meeting". Ten pomocí virtuální komunikace kombinuje podobu klasického semináře nebo konference, kdy účastnící komunikují tváří v tvář, společně s on-line komunikací. Argumenty příznivců tohoto ekologického typu setkání jsou: schopnost zacílit na mnohem větší publikum a měřitelnost efektivity programového obsahu.

NÁKLADY VS. DLOUHODOBÁ UŽITNÁ HODNOTA

Počáteční investice do nejrůznějšího energeticky úsporného vybavení je samozřejmě nákladná, ale v dlouhodobém horizontu několika desítek let se odvětví pohostinství a hotelovým provozům, rozhodně vyplatí, zvláště při neustálém zvyšování cen za energie. Technologické prvky se sice v souvislosti s ekologickým chováním neustále zlepšují a jsou již cenově přijatelné pro většinu hotelových provozů. Mnoho hotelů se snaží využívat solární energie, LED osvětlení, šedou vodu a další. Ochrana životního prostředí je pro hotelové provozy součástí společenské odpovědnosti, která se nejen komunikuje mezi hosty a zaměstnance, ale je také prokazatelná v podobě nejrůznějších a k ekologii šetrných projektů a nastavení služeb.

EKOLOGICKÉ ALTERNATIVY

- využití solární energie po dobu 24 hodin, sedm dní v týdnu k ohřevu vody a světelných zdrojů

- CFC nebo LED žárovky ve veřejných prostorech hotelu

- využití reostatu pro redukci osvětlení v době nejméně aktivního provozu či v nízké sezoně

- recyklace papíru a opětovné využití mírně znečištěné vody (šedá voda)

- využití biologicky odbouratelných materiálů místo plastových

AUTOR: Markéta Lidinská
ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů