Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na nejrůznější výrobky z voštinových desek už jsme si zvykli. Největší výhodou tohoto materiálu je jeho nosnost a pevnost, přičemž se jedná o materiál recyklovaný a plně recyklovatelný. Z Izraele nyní přichází nové využití desek X-Board od jihoafrického výrobce Xanita. V Izraeli totiž postavili z tohoto materiálu plně funkční silniční kolo. To znamená dopravní prostředek, který uveze průměrně těžkého muže. Výrobce kola, Izraelec Izhar Gafni, tak spojil dvě snahy o omezení uhlíkové stopy člověka - ekologickou dopravu na kole, vyrobeném z ekologického materiálu. Podobné snahy se podle videí na YouTube objevily i dříve, nicméně Gafni vyrobil plně funkční prototyp za pouhých 9 dolarů. Pokud se však těšíte, jak vezmete kolo na projížďku do hor, musíme upozornit, že prototyp má zatím jediný převod, a nedokážeme posoudit, jak bude pohodlné sedlo z kartonu.

Europoslanci nemohou sloučit dvě plenární zasedání ve Štrasburku, jak se v rámci snahy šetřit peníze i životní prostředí před časem dohodli. Rozhodl o tom včera Soudní dvůr EU na popud žalující Francie. Tribunál připomněl, že smlouvy ukládají uspořádat za rok 12 plenárních zasedání ve Štrasburku, což je jedno ze sídel europarlamentu, které je jasně stanoveno v základních smlouvách EU. K jeho změně by byl nezbytný souhlas všech členských států.

Závod na automobilové pružiny chce v průmyslové zóně Triangle u Žatce postavit japonská firma Neturen. Stavět by měla začít příští rok v dubnu a první komponenty chce vyrábět už v roce 2014. Postupně má v automatizovaném provozu vzniknout 40 pracovních míst. ČTK to zjistila z žádosti, kterou dnes firma podala do systému hodnocení ekologické zátěže EIA. Na konci prosince ale v zóně, jejíž výstavba stála 2,7 miliardy korun a měla zaměstnávat 13 tisíc lidí, končí s výrobou LCD obrazovek Panasonic, který zaměstnává asi 600 lidí. Až skončí úplně, bude v zóně pracovat jen kolem 450 lidí.

Švýcarsko je zemí vyspělých technologií, moderní architektury i ekologicky šetrného přístupu. Samostatná výstava a konference bude věnovaná stavbě nového Gotthardského železničního tunelu, známé jako projekt NEAT. Švýcarsko usiluje o ekologicky citlivou a finančně únosnou dopravní politiku. To zahrnuje modernizaci železniční infrastruktury, kdy výstavbou nového tunelu (nejdelšího na světě) vznikne rychlé a efektivní železniční spojení přes Alpy. Vedle toho se ve spolupráci s Galerií Jaroslava Fragnera a Fakultou architektury ČVUT připravuje výstava a konference o současné švýcarské architektuře s názvem Swiss Positions: 33 přístupů k trvale udržitelnému způsobu stavění.

Téměř tři z deseti domácností uvažují o přechodu k jinému dodavateli elektřiny. Ukázal to průzkum PPM Factum. Průzkum ale také svědčí o značné nedůvěře zákazníků k nabídkám alternativních dodávek elektřiny. Podle údajů PPM Factum 29 procent zákazníků nevěří, že by na tom jejich domácnost byla po změně dodavatele lépe. Podle údajů Operátora trhu s elektřinou (OTE) změnilo za 11 měsíců letošního roku dodavatele elektřiny téměř 434 000 lidí. Pravděpodobně tak letos bude překonána hodnota z loňského roku, kdy k jinému dodavateli přešlo za celý rok 449 000 zákazníků. Roční počet změn nicméně podle údajů OTE představuje jen asi desetinu všech odběratelů. OTE registruje celkem 5,7 milionu odběrných míst na elektřinu.

Zlínská společnost REC Group, která se zabývá zpracováním odpadu a jejich recyklací, přišla se svérázným marketingovým projektem Kovozoo. Jedná se o expozici "zvířat" (nyní asi 40 modelů) vyráběných z odpadu a vystavených v klidové zóně firmy. Tímto způsobem chce firma komunikovat činnost skupiny REC Group a zábavnou formou přiblížit práci s odpady. V budoucnu firma počítá se zřízením tzv. Ekolandu, tedy zábavné zóny z odpadu. Součástí projektu by pak mělo být vybudování ochozu, ze kterého bude možné sledovat i běžný chod podniku a dojde tak k propojení zábavné a naučné části

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů