Čtvrtek, 28. března 2024

Seznam stovek chráněných druhů se letos změní, po 24 letech

Seznam s více než osmi stovkami chráněných druhů rostlin, živočichů a hub letos projde velkou aktualizací.

Seznam stovek chráněných druhů se letos změní, po 24 letech

Významněji přitom nebyl změněn od svého vzniku v roce 1992. Ministerstvo životního prostředí k tomuto kroku přistoupilo kvůli nejnovějším vědeckým poznatkům. Na vyhlášce již spolupracuje s ministerstvem zemědělství. V seznamu se nově objeví například zubr evropský, karas obecný a čejka chocholatá.

Přírodu stále zatěžují invazní a nepůvodní druhy, nedaří se dostatečně obnovovat mokřady a druhy vázané na unikátní stanoviště. Jiná chráněná zvířata jsou naopak zabíjena pytláky, jde zejména o velké druhy šelem: vlka, medvěda a rysa nebo dravce - orla královského, skalního nebo raroha velkého. Druhy ubývají i kvůli hospodaření člověka a dopravě.

"Ministerstvo zemědělství požadovalo doplnění mnoha zdůvodnění a dalších informací, které aktuálně zpracovává Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR. Podrobnější podklady podle požadavků MZe dokončí AOPK ČR počátkem letošního roku a jednání tak budou pokračovat," řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Petra Roubíčková.

Do seznamu chráněných by se tak z obratlovců měl například dostat zubr evropský, který byl na území ČR vyhuben a v době vzniku seznamu se zde nevyskytoval. Ochraně zvířete se věnuje Spolek chovatelů zubra evropského a odborníci z Akademie věd. Desítky kusů se chovají v některých zoologických zahradách, v zájmových chovech a oborách. Před třemi lety bylo vypuštěno zubří stádo do obory Židlov v oblasti Ralska. Ta se stala nejrozsáhlejší tuzemskou oborou, kde zubři žijí.

Nově do seznamu přibude i orel královský, který v ČR v minimálních počtech hnízdí od konce 90. let a patří k nejvzácnějším druhům; čejka chocholatá, jejíž stavy poklesly za posledních 30 let o 80 procent, čolek dunajský nebo karas a losos obecný. Karas se na území ČR dříve vyskytoval hojně, pak počty prudce klesly a nyní je jen v několika málo lokalitách.

"Vyřazena by měla být řada druhů ptáků, jejichž populace jsou stabilní, anebo jde o druhy, které v ČR nehnízdí a takzvaná obecná ochrana ptáků je pro tažné jedince dostatečná. Jde například o brkoslava severního, bramborníčka hnědého, ťuhýka rudohlavého a podobně," řekl ČTK Jan Šíma z oddělení druhové ochrany na MŽP. Z chráněných ryb navrhuje vyřadit mníka jednovousého a jelce jesena, jejichž populaci rybáři zlepšili.

U bezobratlých nastanou větší změny. Ze 40.000 druhů, které se v ČR vyskytují, je chráněno podle Šímy jen velmi malé procento. Z rostlin doplní odborníci nově nalezené druhy, třeba pelyněk bílý a míčovku kulkonosnou, a druhy, jejichž počty klesly, jako je třezalka pěkná.

"Zásadní změnou je především zcela nové zařazení mechů a lišejníků jako takových - vybrány byly nejvzácnější druhy. Vyskytují se na několika málo lokalitách, které mohou být ohrožovány lidskou činností," doplnil Šíma.

Jsou to především vojenské újezdy, kde se přírodě daří. Jedním z příkladů je nová Chráněná krajinná oblast Brdy, která vznikla s příchodem nového roku. Leží zde nebo sem zasahuje 16 evropsky významných lokalit a vyskytuje se třicítka druhů zvláště chráněných rostlin, jako rosnatka okrouhlolistá a kosatec sibiřský, a více než stovka chráněných druhů živočichů a dalších z Červeného seznamu bezobratlých a obratlovců ČR.

"Cenné jsou také lokality, kde se podařilo udržet tradiční způsoby hospodaření, nebo se k nim daří vracet," řekl Šíma. Mezi ně patří mimo jiné Bílé Karpaty, České středohoří a Národní park Podyjí. Hodnotná jsou území ostatních vojenských újezdů - Boletice, Hradiště-Doupov, Milovice a Libavá. Stav vzácných druhů se zlepšuje i tam, kde odborníci znají příčinu ohrožení a může se odstranit, nebo důvody ohrožení odezněly, dodal Šíma.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů