Čtvrtek, 28. března 2024

Krajský soud potvrdil registraci VKP Rudolfovský lom

Krajský soud potvrdil registraci VKP Rudolfovský lom

Registrace významného krajinného prvku Rudolfovský lom je potvrzena. Rozhodl o tom Krajský soud v Českých Budějovicích, na který se obrátili zastánci další zástavby v údolí Rudolfovského potoka. Soud jejich žalobu na rozhodnutí krajského úřadu zamítl a vyvrátil všechny jejich námitky.

,,Krajský soud potvrdil naše přesvědčení, že Rudolfovský lom a jeho okolí si ochranu zaslouží. Považujeme za naprosto zásadní, abychom toto přírodně cenné území zachovali i do budoucna v současné podobě. Chceme, aby i nadále sloužilo jako klidná odpočinková lokalita pro občany Rudolfova, okolních obcí i Českých Budějovic. Takových míst je v krajině kolem krajské metropole čím dál méně a pokud je ztratíme, těžko se je podaří v původní kráse obnovit," komentuje soudní rozhodnutí Jaroslav Valevský ml. ze spolku Náš domov.

Advokát JUDr. Miloš Tuháček, který spolek Náš domov od počátku zastupoval, k výsledku sporu uvádí: ,,Lokalita Rudolfovského lomu bezesporu splňuje zákonné podmínky pro registraci významným krajinným prvkem. To soud zcela správně potvrdil. Za potěšitelný považuji zejména závěr krajského soudu, že zájem na hospodářském přínosu lokality nemůže vyvážit zájem na ochraně před rušivým zásahem do krajinného rázu."

Osud údolí Rudolfovského potoka ukazuje, jak důležitá je občanská angažovanost. Nebýt místních obyvatel, kteří se sdružili do spolku Náš domov a získali podporu dalších organizací i jednotlivců, mohlo se už v údolí stavět. Díky aktivním občanům byl navržen a registrován významný krajinný prvek Rudolfovský lom a krajský úřad zrušil kontroverzní ustanovení územního plánu obce Jivno. Místní se dokonce z velké části podíleli na biologickém průzkumu údolí, který prokázal výskyt 38 chráněných a ohrožených druhů.* Spolku se také podařilo s využitím zákona o svobodném přístupu k informacím zjistit, že některé záměry prodeje pozemků v údolí (včetně VKP) nebyly v archivu obce Jivno dohledány nebo je nelze doložit.

,,Soudní rozhodnutí nás samozřejmě těší, ale patrně nebude definitivní tečkou za snahami o novou výstavbu v údolí. Jivno bude znovu projednávat územní plán a majitelé pozemků, kteří případ hnali k soudu, svoje postoje pravděpodobně nezmění. O osud Rudolfovského lomu a celého údolí se tak musí občanská veřejnost zajímat i nadále," říká Jiří Řehounek z Cally.

V ochraně údolí Rudolfovského potoka se dlouhodobě angažují nevládní organizace Náš domov, Calla a Jihočeské matky, které podporuje řada místních obyvatel z Rudolfova, okolních obcí i krajského města. Vloni se k nim svými stanovisky přidala i většina obcí, které s údolím sousedí (Hůry, Adamov, Libníč, Dubičné, Hlincová Hora a město Rudolfov) a také město České Budějovice. Ochranu údolí podpořili také jihočeský hejtman Jiří Zimola, Klub českých turistů - oblast jižní Čechy, jihočeská krajská organizace Strany zelených a další.

,,Všem, kteří nás podpořili, bychom chtěli velice poděkovat. Jejich podpora nás zavazuje, abychom ve snahách o ochranu údolí pokračovali i nadále," říká Jaroslav Valevský ml. "Také musíme ocenit i profesionální práci krajských a magistrátních úředníků zabývajících se ochranou přírody, kteří případ řešili," uzavírá za Náš domov Zdeňka Sobíšková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů