Sobota, 20. dubna 2024

Rath: Kraj chce letos vyhlásit přírodní park v Brdech

Rath: Kraj chce letos vyhlásit přírodní park v Brdech

Praha - Středočeský kraj chce ještě v letošním roce rozšířit chráněná území v Brdech a scelit je do jednoho rozsáhlého přírodního parku. ČTK to řekl hejtman David Rath (ČSSD).

"Nejradši bychom měli chráněné území skoro z celých Brd, mimo ten vojenský prostor, takže se intenzivně jedná a už první výsledky se objevují, že budeme rozšiřovat aspoň ta chráněná území, která spadají pod krajskou jurisdikci," uvedl hejtman.

Rozšíření chráněných území se tak nebude týkat vojenského prostoru a lokalit ležících na území Plzeňského kraje. "První materiál už mám na stole jako určitou analýzu a pracovní návrh a doufám, že v druhé polovině tohoto roku se nám podaří aspoň rozšířit a scelit ta jednotlivá drobnější území do nějakého rozsáhlejšího přírodního parku," dodal Rath.

Již dříve prohlásil, že kraj bude po vyhlášení přírodního parku usilovat o to, aby se celá lokalita stala do několika let chráněnou krajinnou oblastí. O tom by ale musela rozhodnout vláda. V médiích se v minulosti objevily informace, že Rath chce tímto způsobem zkomplikovat zamýšlenou výstavbu amerického radaru. Hejtman to odmítl. Poukázal však na to, že podle odborných materiálů, které si nechal kraj vypracovat, je v Brdech mnoho cenných přírodních lokalit, proto by tam radar podle něj neměl stát.

Intenzivní protesty proti radaru a politické diskuse na toto téma v posledních měsících ustaly, protože nová americká vláda se k plánu svých předchůdců vybudovat součásti protiraketového štítu USA v Česku a Polsku staví velmi zdrženlivě. Projekt přehodnocuje mimo jiné i kvůli nynější ekonomické krizi.

Smlouvu o radaru podepsali před rokem tehdejší ministři zahraničí USA a ČR Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg, parlament ji však dosud neratifikoval. Dokument stáhla ze sněmovny předchozí vláda Mirka Topolánka (ODS), když bylo jasné, že odpůrci základny, především z řad ČSSD a KSČM, by dokázali přehlasovat její stoupence, k nimž patřila zejména ODS. Podle sociologických průzkumů byla proti vybudování radaru většina občanů.

Rath poznamenal, že kraj chce rozšiřovat chráněná území nejen v Brdech, ale i na dalších místech regionu. "Jeden přírodní park jsme už ve středních Čechách vyhlásili, to byla Králičina na Praze-východ," připomněl.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů