Úterý, 16. dubna 2024

Praha má novou přírodní památku - Prameniště Blatovského potoka

Praha má novou přírodní památku - Prameniště Blatovského potoka

Praha má novou přírodní památku, kterou se stalo Prameniště Blatovského potoka v Klánovicích. Radní hlavního města dnes pověřili děti z klánovického dětského domova střežením památky a předali jim jmenovací glejt. Prameniště Blatovského potoka je 89. chráněným přírodním územím v metropoli.

Chráněné území, které je první přírodní památkou vyhlášenou po roce 1989, má rozlohu přibližně pět hektarů. Samotný potok má délku asi dva kilometry a stéká se ze dvou pramenů. Jižně od Újezdu nad Lesy ústí tok do Běchovického potoka.

"Území prameniště je cenné především svým mokřadním charakterem s výskytem vzácných bezobratlých živočichů a hub, kterým vyhovuje zdejší jedinečný biotop chudý na živiny," uvedl radní Petr Štěpánek (SZ).

Chráněná území zabírají v Praze plochu více než 2200 hektarů, což jsou asi čtyři procenta z celkové rozlohy města. Mezi 89 chráněnými plochami je mimo jiné 11 přírodních parků, mezi které patří Prokopské a Dalejské údolí nebo Modřanská rokle.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů