Pátek, 19. dubna 2024

Natura 2000 sice usnadní ochranu přírody, ale ztíží stavby a plánování

Natura 2000 sice usnadní ochranu přírody, ale ztíží stavby a plánování

Ústecko - Řadě obcí a měst přibudou komplikace. A to při schvalování staveb, územního plánování, nebo při povolování kulturních akcí, nebo různých ekonomicky výdělečných činnostech.

Je to ale daň za ochranu životního prostředí. Vláda totiž schválila rozšíření evropsky významných lokalit. Tedy soustavy Natura 2000. Zařadila mezi ně i Labské údolí.
Vyšší ochrana

To podle Jany Moravcové, ředitelky oblastního ústeckého inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP), v praxi znamená, že na místě, které patří do lokality se nesmí stavět, pokud k tomu stavebník nedostane souhlas orgánu životního prostředí.

"Je to různé, podle vyhlášky, kterou se konkrétní lokalita zřizovala. Často je to například omezení změn využití území, jinde se nesmí ani zalesnit louka, pokud se tu vyskytuje chráněné ptactvo a podobně," řekla k tomu Moravcová.

Soustava Natura 2000 takto chrání evropsky významné druhy živočichů, především ptáků a rostlin, ale také zachovalé typy místních ekosystémů. Jinými slovy, na územích pod ochranou soustavy Natura 2000 je třeba hospodařit takovým způsobem, aby nedošlo k ohrožení předmětu ochrany.
Natura 2000, Labské údolí, Ústecko
Patří sem katastrální území obcí a měst Malečov, Brná nad Labem, Budov u Svádova, Chvalov, Církvice, Dolní Zálezly, Horní Zálezly, Hostovice, Kojetice, Leština u Malého Března, Malé Březno, Mojžíř, Neštědice, Neštěmice, Nová Ves, Olešnice u Svádova, Povrly, Ryjice, Sebuzín, Střekov, Svádov, Ústí nad Labem, Valtířov, Vaňov, Velké Březno, Vitín u Malého Března, Vítov u Velkého Března, Zubrnice a další.
Patří sem i kostely

V seznamu jsou zapsané například louky se vzácnými bylinami, části lesů, rybníky, lomy, ale třeba i půdy kostelů, na nichž žijí netopýři.

Na Ústecku se tento režim ochrany týká například soustavy nově zařazených lokalit v katastrálním území Ústí nad Labem, Krásného Března, Vaňova, Svádova a mnoha dalších.

Jak uvedl ministr životního prostředí Ladislav Miko, zařazení konkrétních území do Natury 2000 ministerstvo předjednávalo. "S vlastníky pozemků, obcemi a dalšími partnery," uvedl ministr životního prostředí Ladislav Miko. "Rozšířením seznamu by měla být soustava Natura 2000 u nás téměř kompletní," dodal ministr Miko.

Na seznamu území soustavy Natura 2000 v České republice přibylo 234 nových evropsky významných lokalit (EVL). U dalších 25 stávajících lokalit došlo k rozšíření rozlohy, u 175 k menším změnám. Celkem 21 míst z dosavadního seznamu bylo vyřazeno.

Naturu 2000 tak v České republice tvoří 1092 EVL a 39 ptačích oblastí, které pokrývají 10,11 procenta území republiky. Vytvoření soustavy je povinností každého státu EU.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů