Čtvrtek, 28. března 2024

Významné přírodní lokality v regionu

Významné přírodní lokality v regionu

Orlickoústecko - Rada Pardubického kraje podpořila záměr kraje na získání peněz, z nichž bude hrazeno vypracování podkladů pro vyhlášení evropsky významných lokalit Natura 2000.

Do národního seznamu 24 chráněných území zařadili odborníci i některé lokality na Orlickoústecku, například Boudu u Těchonína nebo Tichou Orlici. Předpokládané náklady na přípravu projektu představují 19 milionů korun.

"Pro vyhlášení území v navržené kategorii zvláště chráněného území musíme shromáždit potřebné podklady, a to geodetické vymezení a vytýčení hranic území, provést botanickou a zoologickou inventarizaci území, vypracovat plán péče," stručně popsal projekt radní zodpovědný za životní prostřední, venkov a zemědělství Václav Kroutil. Předpokládané celkové náklady ve výši 19 milionů korun budou kryty z finančních zdrojů Evropské unie (85 %, tj. 16 mil. Kč) a ze státního rozpočtu (15 %, 3 mil. Kč). Projekt je připravován v rámci výzvy Operačního programu Životní prostředí, oblast podpory 6.1 Implementace a péče o území soustavy Natura 2000.

Seznam vytipovaných lokalit Natura 2000 v Pardubickém kraji: Anenské údolí, Běstvina, Bouda u Těchonína, Buky u Vysokého Chvojna, Černý Nadýmač, Heřmanův Městec, Hluboký rybník, Choltická obora, Chrudimka v Pardubicích, Jeskyně Bětník, Jeskyně u Horního Újezda, Kunětická hora, Lanškrounské rybníky, Orlice a Labe, Pardubice, přehrada Pařížov, Podolská a Páterova jeskyně, Rybník Moře, Rychnovský vrch, Střemošická stráň, Tichá Orlice, U Banínského viaduktu, Uhersko, Vranová Lhota.

Orlický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů