Pátek, 29. března 2024

Vznikající přírodní park v Brdech prý lidi neomezí

Vznikající přírodní park v Brdech prý lidi neomezí

Praha - Novým chráněným územím se zakrátko bude moci pochlubit region Příbramska, Berounska a Prahy-západ. Vznikne zde rozlehlý přírodní park Brdy-Hřebeny, o jehož zřízení rozhodli radní Středočeského kraje. Existovat začne patnáctým dnem od jeho vyhlášení ve Věstníku právních předpisů Středočeského kraje. V tom by informace o jeho vzniku mohla být zveřejněna někdy kolem 10. či 11. listopadu.

V pásu od území vojenského prostoru až po Zbraslav na okraji Prahy se součástí nového chráněného území stane 184 kilometrů čtverečních se zalesněným hřbetem, který připomíná původní lesní porosty a charakter podhorské krajiny předtím, než před necelými dvěma staletími nabyla vrchu éra zakládání smrkových monokultur, majících svým vlastníkům zajistit maximální hospodářské zisky. Ve srovnání s nimi je překrásný smíšený les nejenom přírodně cenný, ale také podstatně odolnější proti škůdcům i dalším problémům, jaké trápí například lesníky v příhraničních oblastech.

Hranice přírodního parku jsou vedeny tak, aby do jeho území nebyly zahrnuty ani okrajové části jak větších sídel jako jsou například Dobříš, Mníšek pod Brdy či Dobřichovice, tak i poměrně malých obcí. Lidnatějším oblastem se tedy nový přírodní park vyhýbá; spadají do něj spíše jen osamocené usedlosti. A - také třeba chatová oblast na teritoriu mezi Jílovištěm a Mokropsy.

Ani chataři ani výletníci se však podle slov Miloše Petery (ČSSD), náměstka středočeského hejtmana pro životní prostředí, nemusejí obývat, že by jim nové chráněné území komplikovalo život a přidělávalo vrásky na čele. Spíš prý naopak - místo nepříjemných omezení má nový přírodní park rozšířit nabídku pro turisty. Omezeny jsou pouze činnosti, jež by mohly vést ke zničení dochovaných krajinných a přírodních hodnot daného území a k rušení klidu v oblasti.

"Nepředpokládám, že by se to lidí mělo výrazně dotknout. Spíš nám půjde o to, aby byla oblast přístupná a abychom veřejnost upozornili na přírodní zajímavosti, které tam jsou k vidění," odpověděl Petera na otázku Deníku. Pochvaluje si také, že v názorech na vztah k přírodě v Brdech našli zástupci kraje společnou řeč s představiteli přilehlého vojenského újezdu. "Shodli jsme se na ochraně celého území," konstatoval Petera. Do budoucna prý není vyloučeno ani zpřístupnění dalších přírodně zajímavých oblastí, které dnes kvůli přítomnosti vojáků představují zakázanou zónu.
Cenný je hlavně komplex porostů

Hlavním důvodem zřízení přírodního parku je ochrana zalesněné pahorkatiny se zachovanými komplexy přírodě blízkých bučin a smíšeného lesa a s rozptýlenými věkovitými stromy na charakteristickém geologickém podloží. K atraktivitě území přispívají také další významné přírodní a estetické hodnoty i řada kulturně historických památek. Pozoruhodná je tato oblast také z hlediska geomorfologického složení - vedle Brd jsou zde zahrnuty také podcelky Hřebeny, Dobříšská pahorkatina a Příbramská pahorkatina.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů