Čtvrtek, 28. března 2024

Na Teplicku kvůli žábám asi vzniknou dvě přírodní památky

Na Teplicku kvůli žábám asi vzniknou dvě přírodní památky

Ústecký kraj chce na Teplicku vyhlásit dvě nové přírodní památky. Stát se jí má mokřad Kateřina u Modlan a území v Háji u Oseka na Teplicku. Mluvčí kraje Magdalena Hanáčková ČTK informovala, že obě území jsou významná, protože zde žije silně ohrožená žába kuňka obecná. Vyhlášení přírodní památky má napomoci k tomu, aby se populace žab mohla rozšiřovat.

Podle Hanáčkové v současné době na území Ústeckého kraje existuje 63 přírodních památek, 13 národních přírodních památek, 53 přírodních rezervací, 11 národních přírodních rezervací. Kraj připravuje vyhlášení i dalších lokalit za přírodní památky. Jednou z nich je Dobříňský háj na Litoměřicku s populací sněženky podsněžník a výskytem dřevního hmyzu v doupných stromech. Nedaleko Úštěka na Litoměřicku pak chce chránit populaci střevíčníku pantoflíčku.

V kraji existuje i záchranný program pro jediný endemitický druhu brouka v Česku krasce. Podle Hanáčkové se krasec vyskytuje jen v okolí Žatce, žádný jiný výskyt ve světě již není zaznamenán. V Českém středohoří na Litoměřicku a Kokořínsku se pak ochranáři snaží zachránit populaci modráska hořcového. K životu potřebuje květinu hořec křížatý a kolonie hostitelských mravenců rodu myrmica. Kvůli absenci tradičního hospodaření místa výskytu hořce zarůstají expanzivními druhy trav a keřů a květina, a tím i motýl, odtud mizí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů