Čtvrtek, 28. března 2024

Přírodní rezervace Kladinský potok se dočkala velkého úklidu

Přírodní rezervace Kladinský potok se dočkala velkého úklidu

Přírodní rezervace Kladinský potok již delší dobu úpěla pod náporem odpadků. "Jejich zdrojem jsou především neuvědomělí řidiči projíždějící v její bezprostřední blízkosti, kteří odhazují odpadky přímo z automobilu, ale i jiní občané zbavující se nepotřebných věcí, způsobem, který dnes patří do středověku. Rezervace přímo sousedí s hlavní silnicí na Jihlavu a odpadky vyhozené z projíždějících automobilů končí přímo na jejím území," říká ředitel Střediska ekologické výchovy Mravenec Václav Kos.

uklid_kladinsky_potok_1_.jpg

Středisko ekologické výchovy Mravenec bylo osloveno místní TOP 09, která měla zájem zúčastnit se nějaké dobrovolnické akce na pomoc přírodě a zlepšení našeho životního prostředí. Od slov nebylo daleko k činu a Středisko ekologické výchovy Mravenec uspořádalo v sobotu 1. května akci "Úklid přírodní rezervace Kladinský potok" kde se sešli dobrovolníci z místní Top 09 a pustili se do sběru odpadků v rezervaci. Bylo vyčištěno blízké okolí a také celý potok protékající rezervací, který se vyznačuje výskytem kriticky ohrožené perlorodky říční, od naplavených igelitů, PET lahví, polystyrenu apod.

uklid_kladinsky_potok_3_.jpg

Sebrali jsme přibližně 110 kg nejrůznějšího odpadu od pneumatik, starého koberce přes PET láhve, plechovky až k nejrůznějším plastovým obalům od potravin a rychlého občerstvení. Uvědomíme - li si, že dobrou polovinu těchto odpadků jsme sebrali přímo na území přírodní rezervace, pak je to myslím pro všechny důvod k pořádnému zamyšlení.

uklid_kladinsky_potok_.jpg

Sledujte další zajímavé informace a zpravodajství z kraje

Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů