Čtvrtek, 28. března 2024

Bohatý Polák staví pod Sněžkou hotel, architekti i ekologové se bouří

Bohatý Polák staví pod Sněžkou hotel, architekti i ekologové se bouří

Jeden z nejbohatších Poláků Tadeusz Gołębiewski staví kousek za hranicemi na úpatí Sněžky obří hotel, do kterého by se vešlo dvanáct fotbalových hřišť. Kolos ve vyhlášeném krkonošském středisku v Karpaczi vzbuzuje nelibost u architektů, památkářů a ekologů.

Hotel má mít 880 pokojů, dvaatřicet konferenčních sálů, několik bazénů, sauny, herny a například i plochu na bruslení.

"Celá investice je nepřiměřená velikosti obce," vysvětluje na internetovém portálu www.bryla.pl Roland Kacperski, předseda pobočky Polského ekologického klubu ve Szklarské Porębě, a dodává, že hotel bude mít negativní důsledky na životní prostředí.

Z místa samotné stavby bylo přesázeno mnoho stromů na jiná místa, žádný z nich se však neujal.

Budova hotelu není podle architektů ani krásná, ani se ji autoři nesnažili zakomponovat do krajiny. Architekti této kuriozity chtěli sice vysokými střechami navázat na regionální architekturu, ale osmipatrový obr je příliš velký a nevhodně narušuje ráz zdejší krkonošské krajiny.

Obří stavba má desítky střech, stříšek a kopulí, které jsou pokryty břidlicí, za níž bojoval ředitel jelenohorské pobočky úřadu péče o památky Wojciech Kapałczyński. Celkový dojem to však podle odborníků nevylepšuje.

Jelenohorské oddělení Sdružení polských architektů došlo po analýze projektu k závěru, že není v souladu s místním územním plánem a podalo stížnost. Bezvýsledně.

Bude tu práce pro mladé, tvrdí starosta

Zcela jinak vidí situaci starosta Karpacze Bogdan Malinowski, protože v jeho městě najde v hotelu zaměstnání nejméně 500 lidí.

"Bude tu práce pro mladé lidi, kteří studují cestovní ruch na Ekonomické univerzitě v Jelení Hoře a Střední hotelové škole v Karpaczi. Jedná se také o zpestření turistické nabídky pro návštěvníky," říká Bogdan Malinowski.

Obří stavba má desítky střech, stříšek a kopulí.

Obyvatelé Karpacze, kde žije necelých pět tisíc obyvatel, jeho nadšení a argumenty nesdílejí. Obávají se, že otevření velkého hotelu bude mít pro jejich běžný život nepříjemné důsledky.

Hotel Gołębiewski bude moci přijmout najednou více než 1 200 hostů a dalších dva tisíce míst je tu připraveno pro kongresové jednání. Tak velký počet návštěvníků by mohl pro Karpacz znamenat dopravní kolaps způsobený auty směřujícími k hotelu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů