Pátek, 29. března 2024

Po letech sporů bude v CHKO Pálava umožněno paraglidingové létání

Vyznavači paraglidingu budou moci od ledna příštího roku startovat v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Pálava na Mikulovsku. Získali k tomu povolení správy CHKO, které jim umožňuje start z louky na Stolové hoře s místem dopadu v rezervaci u obce Bavory. ČTK to dnes řekl vedoucí CHKO Jiří Matuška.

Po letech sporů bude v CHKO Pálava umožněno paraglidingové létání

Pro milovníky paraglidingu je rozhodnutí ekologů průlomové. Po léta byly vztahy mezi nimi napjaté. Starty z Pavlovských vrchů byly zcela zakázány a dávaly se za ně mnohatisícové pokuty.

"Jenže situace si vyvíjí. Objevil se seriózní partner v podobě sdružení paraglidingového létání PG Pálava, který nám garantuje, že nedojde k poškození přírody," zdůraznil Matuška. Po ročním zkušebním provozu ochranáři projekt vyhodnotí. Pokud bude vše v pořádku, povolení na vzdušné výlety následně prodlouží.

Pálava je jedním z mála vhodných míst pro létání na Moravě. Další jsou až v Bílých Karpatech nebo v Beskydech. Oblast Pálavy leží na vápencovém masivu. V létě - tedy za vyšších teplot, kdy se vápenec zahřívá, má lokalita jedinečnou termiku zajišťující stoupající vzdušné proudy a kvalitní let. Celá oblast Mikulovska je navíc všeobecně pro turisty lákavá svojí krajinou.

Letcům k získání povolení nahrávají i nové poznatky ochranářů. Ukazuje se, že mírně pošlapaná louka může být přínosem pro přírodu. Na sešlapané trávě se rádi vyhřívají vzácní motýli.

Pro start i dopad byly vybrány oblasti, v níž nejsou nejchráněnější druhy rostlin, k nimž se na Pálavě řadí například šalvěj etiopská. "Pro nás je rozhodnutí CHKO Pálava průlomem v dosavadních vztazích," uvedl předseda PG Pálava Karel Vejchodský.

Povinností letců bude před zorganizováním prvního letu vyznačit tabulemi místo startu i dopadu a dohlédnout na to, aby byly obě lokality vždy řádně uklizeny.

(Vladimír Klepáč)

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů