Čtvrtek, 18. dubna 2024

NSS zrušil nařízení o omezení vstupu do šesti částí Šumavy

NSS zrušil nařízení o omezení vstupu do šesti částí Šumavy

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil sérii nařízení o omezení vstupu do šesti oblastí Národního parku Šumava. Sporné území tvoří asi deset procent výměry parku. V šesti lokalitách mohli turisté kvůli nařízením chodit jen po vyznačených stezkách. Nyní se zřejmě území více otevře lidem. Podle NSS musí národní park podobná omezení důkladněji zdůvodnit a vysvětlit.

Návrh podal aktivista Václav Řezníček, který považuje režim ochrany za příliš přísný. Nařízení se podle něj ocitla v rozporu s právem na svobodu pohybu. Účelu nařízení, což je především ochrana populace tetřeva hlušce a dalších živočichů, lze podle Řezníčkova návrhu dosáhnout i mírnějším opatřením.

Správu národního parku rozhodnutí soudu překvapilo. "Nabytím právní moci tohoto rozhodnutí budou tato území zpřístupněna, bude v nich volný pohyb. Správa bude muset učinit takové opatření, aby ochránila populaci tetřeva," řekl ČTK náměstek náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava Tomáš Hlavatý. Po jednání s ministerstvem životního prostředí o nové podobě zón národního parku by se sporná území podle Hlavatého mohla stát součástí první zóny s nejpřísnější ochranou. První zóny parku, která tvoří asi 13 procent Šumavy, se dnešní rozhodnutí soudu netýká.

Šest napadených nařízení upravovalo režim v oblastech Smrčina, Trojmezná, Vltavský luh, Horskokvildské slatě, Modravské slatě, Křemelná a Plesná s Poledníkem. Nařízení platila od loňského 1. května. Jejich podkladem je zákon o ochraně přírody a krajiny, konkrétně ustanovení, jež umožňuje omezit vstup veřejnosti kvůli hrozbě poškozování území v národních parcích. Kromě značených stezek jsou ve všech šesti územích i lesní cesty a pěšiny, po kterých se turisté dosud samostatně pohybovat nesměli.

NSS zrušil také několik vět z návštěvního řádu Šumavy. Zrušená část řádu například stanovila, že kvůli ochraně plachých živočichů jsou úseky na některých pěších a lyžařských turistických trasách přístupné jen ve vymezeném období roku. Jde celkem o sedm tras, z nichž některé jsou podle přílohy návštěvního řádu přístupné od července do listopadu, některé od května do března.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů