Úterý, 23. dubna 2024

Moravičanské jezero se změní v přírodní památku, koupání to neovlivní

Moravičanské jezero se změní v přírodní památku, koupání to neovlivní
Jezero v moravičanské pískovně, které je domovem vzácných rostlin či ohrožených druhů ptáků, se od prvního února změní z přírodní rezervace na přírodní památku s názvem Zátrže. Koupání, za kterým sem jezdí lidé z širokého okolí, tato změna nijak neovlivní.

"Snažili jsme se dát do souladu charakter území s tím, jak se na ně dívá zákon. Přírodní památky jsou cenná území, která vznikla činností nebo působením člověka," vysvětlil důvod změny vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví Michal Servus.

Podle Servuse přírodní památka lépe odráží vše, co je třeba brát v případě Moravičanského jezera v úvahu. "Na území se těží a bude těžit štěrkopísek, mají tu své zájmy rybáři nebo obce, na jejichž katastru chráněné území leží. To vše je potřeba respektovat," uvedl Servus.

Veřejnost sice ochrana přírody zajímá, důležitá je však pro mnoho lidí především otázka, zda nepřijdou o nádherné přírodní koupaliště a plochu pro jachting či windsurfing. "Mohu veřejnost uklidnit. V tomto ohledu se nic nemění. Koupání a další vodní sporty bude dál možné provozovat na vymezeném území jako dosud," řekl ochranář.

Moravičanské jezero vzniklo po desítkách let těžby štěrkopísku. Průmyslová těžba zde vytvořila mimořádně hodnotné a přírodě blízké vodní, mokřadní a lužní ekosystémy. Chráněné území má rozlohu přes devadesát hektarů.

Ze vzácných rostlin se zde vyskytuje cídivka peřestá a jezero je významným hnízdištěm ptactva. Zahnízdil tu dokonce kriticky ohrožený bukáček malý nebo silně ohrožená bekasina otavní, které se daří na neustále mokrých loukách. Celkově zjištěný počet sedmdesáti hnízdících druhů ptáků je dokladem ornitologického významu této lokality.

Také proto byla na podzim roku 1994 prohlášena přírodní rezervací a teď se cenné území vzniklé činností člověka stává přírodní památkou nazvanou Zátrže. Přísně chráněné není celé jezero, ale jeho nejcennější části, na které ještě navazuje ochranné pásmo. Proto je dál možné koupání a těžba štěrkopísku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů