Čtvrtek, 18. dubna 2024

Přírodní rezervace Velká kotlina

Přírodní rezervace Velká kotlina

Kam a jak jedeme?

325

Popis trasy: Karlov - rozc. | Eden | Karlov - Moravice | Slezská cesta | Velký Kotel - modrá Tz.| Nad Velkým Kotlem | Temná | Pod Vápenkou | Karlov - rozc. - žlutá Tz.
Náročnost
: V úvodní části je výstup nenáročný (asfaltová silnice, mírné stoupání) z Velkého kotle je stoupání trochu větší - střední obtížnost. Z místa Nad Velkým kotlem začínáme sestupovat.
Délka trasy: 15km
Další popis zde
Soubor trasy ke stažení ve formátu GPX zde.

Za čím jedeme?

325

Tenhle tip na výlet začíná na parkovišti v Karlově pod Pradědem nedaleko Malé Morávky, kde na parkovišti necháváme auto (GPX: N50.01895, E17.29608). Značená modrá trasa nás vede od rozcestníku pod hotelem Kamzík mezi penziony, až nakonec opouštíme Karlov pod Pradědem. Pokračujeme podél toku řeky Moravice asfaltovou silnicí až na její konec. Z "Velkého kotle - nástup" pokračujeme dále do přírodní rezervace Velký kotel. Na informačních tabulích si můžeme přečíst informace o lavinách, utváření Velkého kotle. Turistická značka vede dál klikatým stoupáním kolem lavinových polí až k rozcestníku "Nad Velkým kotlem". Tento úsek cesty poskytuje výhledy na lavinové svahy, do údolí řeky Moravice s Karlovem pod Pradědem i na samotný Praděd. Od rozcestníku se můžeme vydat dále po modré společně se žlutou na Ovčárnu, nebo sestoupit po žluté značce zpět do Karlova. My, volíme sestup po žluté do výchozího bodu.
Většina turistů, které jsme potkali, zvolili opačný směr tj. z Karlova po žluté nahoru a po modré zpět dolů. Naše trasa jak jsem ji tady popsal je však méně náročná a hlavně zajímavější. Sestup od rozcestníků Nad Velkým kotlem do Karlova byl poměrně nudný, doporučuji proto zvolit naši trasu, a to i v případě, že pokračujete dál na Ovčárnu.

Zdroj: www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů