Sobota, 20. dubna 2024

V Karlovarském kraji vznikne 35 chráněných území Natura 2000

V Karlovarském kraji vznikne 35 chráněných území Natura 2000

V Karlovarském kraji vznikne 35 chráněných území zařazených do soustavy Natura 2000. Všechny lokality jsou už vybrány, zaujímat mají plochu o celkové rozloze kolem 21.000 hektarů. V současnosti vrcholí práce související se zpracováním plánů péče o tato území, zapotřebí je také jejich vyměření. Součástí plánu péče bude rovněž základní průzkum botanický, zoologický a případně i geologický. ČTK to oznámil krajský radní Jaroslav Bradáč (ČSSD).

V lokalitách zařazených do soustavy Natura 2000 je vše podřízeno ochraně tohoto území, což podle Bradáče vylučuje jakékoliv aktivity související například s výstavbou nebo průmyslovou činností. Zásadní negativní dopady pro obce a jejich obyvatele by to ale mít nemělo, poznamenal. Vybraná území jsou prý mimo zastavěná území obcí. "Ani tam nejsou třeba ložiska nějakých surovin," dodal radní.

Z celkového počtu vybraných lokalit jsou plány péče zpracovány pro 14 území. Jsou mezi nimi například Blažejský rybník a soustava Boreckých rybníků, dále kaňon řeky Ohře, řeka Teplá s přítoky či Otročínský potok, podotkl Bradáč. Na těchto územích budou chráněni mimo jiné obojživelníci a ryby, popřípadě jsou to významná přírodní stanoviště. "Na seznamu chráněné fauny je tak například čolek velký, dále vranka obecná, mihule potoční nebo kuňka ohnivá a hnědásek chrastavcový," uvedl radní.

Tento ohrožený motýl se velmi často objevuje také v případě 21 lokalit, pro něž se budou plány péče teprve zpracovávat. Jde třeba o lokalitu Prachomety, Hřivínovské pastviny a Mokřady u Těšetic. Podle Bradáče veškeré přípravné práce související s vytyčením jednotlivých území a zpracováním plánů hradí stát a jdou do desítek milionů korun. Teprve po dokončení podkladů převezme vlastní péči o lokality Karlovarský kraj. "Náklady na údržbu zatím neznáme," konstatoval radní.

Málo to podle něho asi nebude, půjde určitě o statisíce korun. Proces přípravy a vyhlášení lokalit soustavy Natura 2000 má skončit asi do tři let. Chráněná území budou tvořit 37 procent území kraje s celkovou rozlohou 3314 kilometrů čtverečních. Kraj může vyhlašovat přírodní rezervace a přírodní památky na přibližně 2400 kilometrech čtverečních. Zbytek území regionu tvoří Vojenský újezd Hradiště (332 km2) a Chráněná krajinná oblast Slavkovský les (606 km2).

Natura 2000 je soustava chráněných území, které vytvářejí na svém území podle jednotných principů všechny státy EU. Cílem této soustavy je zabezpečit ochranu těch druhů živočichů, rostlin a typů přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější, nejohroženější, vzácné či omezené svým výskytem jen na určitou oblast. Vytvoření soustavy Natura 2000 ukládají státům dva nejdůležitější právní předpisy EU na ochranu přírody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů