Úterý, 23. dubna 2024

Stráský: Zásah proti kůrovci v NP Šumava bude tvrdý

Stráský: Zásah proti kůrovci v NP Šumava bude tvrdý

Zásah proti kůrovci na Šumavě bude podle nového ředitele národního parku Jana Stráského tvrdý. V rozhovoru v dnešní Mladé frontě Dnes (MfD) uvedl, že by rád prosadil založení obecně prospěšné společnosti, která by se starala o lesy. Znamenalo by to například konec pro těžařské minitendry.

"Pokusíme se zastavit gradaci kůrovce. Podle některých odborníků se to nemusí podařit. Myslím si, že nikdy není pozdě. Zásah bude v některých místech tvrdý, ale bude znamenat ukončení, a ne že za tři měsíce budeme kácet dál," uvedl Stráský.

Návrh zákona, který jeho tým připravuje, zahrnuje myšlenku vzniku obecně prospěšné společnosti, která by se o lesy starala pod dozorem ochrany přírody. Na starost by měla i pěstební činnost a péči o všechen majetek, zaměstnala by místní lidi.

Kvůli režimu splouvání Teplé Vltavy chce nechat nový ředitel udělat znovu posudek vlivu na životní prostředí, aby se mimo jiné zjistilo, zda v jejím korytě skutečně žije ohrožená perlorodka.

Stráský zároveň uvedl, že jeho příchod do čela národního parku neznamená, že se na Šumavě "bude stavět jako o závod". Megalomanské stavby podle něj na Šumavu nepatří, měla by zůstat komorním prostředím. Stavět by se měly především čističky odpadních vod. Nevylučuje, že by mohly vzniknout nové obce. Podle Stráského, který je současně šéfem Klubu českých turistů, je třeba i více cest pro turisty.

Bývalý významný politik a dosavadní šéf rady šumavského parku Jan Stráský byl 14. února jmenován novým šéfem národního parku Šumava. Vzhledem k práci, kterou od ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) dostal, Stráský počítá s tím, že ve funkci bude rok až rok a půl, nejdelší bude příprava zákona o národním parku. Jeho hlavním úkolem je zastavení gradace kůrovce. Má také sestavit plán péče o park a návštěvní řád. Stráského dosavadní angažmá ve vztahu k Národnímu parku Šumava kritizuje část ekologů i přírodovědců.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů