Pátek, 19. dubna 2024

Většna obcí Šumavy předběžně souhlasí s návštěvním řádem parku

Většna obcí Šumavy předběžně souhlasí s návštěvním řádem parku

Většina z 22 obcí, které leží na území Národního parku Šumava, souhlasí předběžně s návrhem nového návštěvnického řádu. Řád, který musí podpořit všechny obce ležící v parku, musí začít platit od 1. května. Od minulého dokumentu se příliš neliší, nejzásadnější změnou je snížení počtu lodí splouvajících Vltavu, řekl dnes novinářům na setkání s poslanci, starosty, zástupci krajů a s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou ředitel parku Jan Stráský.

Podle připraveného konečného návrhu řádu by se mělo letos omezit splouvání Vltavy v úseku mezi Soumarským mostem a Pěknou při stavu vody mezi 51 a 61 centimetry o 40 procent. "Loni to bylo 4800 lodí, tak je to zajištěno tak pro 3000 lodí, že by mohly proplout v roce 2011," vyčíslil Stráský. Obce ale zároveň doufají, že nový ředitel parku pomůže zlepšit z jejich pohledu nepříznivý předpoklad splouvání v dalším roce. Podle současného stavu, který požaduje posudek vlivu na životní prostředí (EIA), by od roku 2012 mělo úsekem plout při stavu mezi 51 a 61 centimetry vody pouze 28 lodí, a to s průvodcem.

Stráský doufá, že během roku se mu podaří splnit očekávání obcí a najít řešení a pravidla a obhájit je před ochránci přírody. "Je to velká důvěra, dělá mi to docela velkou starost, i když jsme už začali pracovat. Už je vytvořena skupina, která vymýšlí další možné varianty centimetrů a počtu lodí,..., abychom se dopracovali k variantě, která uspokojí ochránce přírody, ale nebude tak tvrdá, jako je zatím očekávaná varianta 2012," dodal.

Právě příprava nového návštěvnického řádu pro něj byla po jeho nástupu do čela parku nejnaléhavější věcí. Kromě splouvání Vltavy se s novým řádem pro návštěvníky mnoho nezmění. Přibudou asi dvě až tři cyklostezky, naopak dvě dosud časově omezené trasy ubudou. "Konečný návrh návštěvního řádu je projednán s většinou obcí. Na 7. března je svolána rada parku, je to přesně navázané tak, aby se celý proces schvalování a vyvěšení stihl," uvedl Stráský.

Ministr Chalupa ocenil předběžný souhlas obcí s řádem. "Z velké většiny je to zejména díky jejich vstřícnosti," připustil. Je přesvědčen, že důvěru, kterou po 20 let obce k vedení parku postupně ztrácely, pomůže vyřešit a napravit připravovaný zákon o parku.

Antonín Schubert, starosta Modravy, přiznal, že nemá vůbec žádnou důvěru v nový návštěvnický řád. "Moje podpora návštěvnímu řádu je jen moje osobní podpora doktoru Stráskému, ne systémům, ne mechanismu, ne důvěra. On je z mého pohledu, doufám, tou zárukou, která dokáže ten zauzlovaný, politicky zašmodrchaný a zdegradovaný systém změnit," řekl ČTK Schubert.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů