Čtvrtek, 28. března 2024

Den Ministerstva životního prostředí Žijme s přírodou! nabídne veřejnosti řadu akcí

Den Ministerstva životního prostředí Žijme s přírodou! nabídne veřejnosti řadu akcí

V rámci Dne MŽP "Žijme s přírodou!" se v neděli 12. června 2011 veřejnosti představí rezortní organizace ministerstva po celé republice. Speciální program návštěvníkům nabídnou všechny čtyři národní parky, Český hydrometeorologický ústav, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Česká geologická služba nebo Správa jeskyní ČR.

"Cílem projektu je zvýšit povědomí veřejnosti o ministerstvu a jeho roli v systému ochrany přírody a krajiny. Lidem chceme ukázat výjimečné a třeba běžně nepřístupné přírodní památky. V rámci akce teď budou mít příležitost se s nimi v doprovodu školených průvodců podrobně seznámit," říká ministr Tomáš Chalupa.

Po celý den budou mít turisté o 20 % levnější vstupné do 14 jeskyní Správy jeskyní ČR. Navíc pro ně bude připravený celodenní program v Chýnovské jeskyni, která leží v jižním úbočí Pacovy hory přibližně 15 km od Tábora. Jeskyně je naprosto unikátní svéráznou modelací prostor a mimořádně pestrým zbarvením stěn a stropů. V roce 1992 byla zařazena do kategorie národní přírodní památka.

Ministr v Chýnovské jeskyni slavnostně pokřtí nové DVD popisující vznik a vývoj tohoto krasu. Jde o pilotní díl projektu, v rámci kterého by měla být postupně vytvořena DVD i ke všem ostatním jeskynním komplexům. Návštěvníky čeká program nejen v podzemí, ale i na povrchu, kde si budou moci prohlédnout handicapovaná zvířata ze záchranné stanice Votice, vyzkoušet si jízdu na koních nebo si poslechnout folkovou kapelu.

Pražané i další zájemci se mohou přijít podívat do Českého hydrometeorologického ústavu, kde z pracoviště v Praze - Libuši ministr Tomáš Chalupa vypustí meteorologický balón se sondou na měření teploty, vlhkosti a tlaku vzduchu. Obyvatelé hlavního města se také mohou vydat na geologickou vycházku Prokopským údolím, kterou organizuje Česká geologická služba.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR zase připravila komentované procházky za vážkami, obojživelníky nebo bobrem v okolí bývalé obce Pleš, Národní přírodní rezervací Děvín-Kotel-Soutěska a Býčí skála nebo přírodní památkou Jeskyně pod Sněžníkem. Přístupný bude také lom Amerika v CHKO Český kras.

Národní park Podyjí nabídne zájemců celodenní program her a dobrodružství. Do vybraných muzeí Krkonošského národního parku (Vrchlabí, Jilemnice, Paseky n. J., Harrachov) se bude platit pouze poloviční vstupné. Národní park České Švýcarsko otevře výstavu s názvem "Českosaské Švýcarsko: dva národní parky - jedna krajina". Zaměstnanci parku zapojí do programu i vozíčkáře - připravili pro ně fotoworkshop. A na návštěvníky pamatuje i Národní park Šumava. V rámci Dne MŽP "Žijme s přírodou!" se lidé zdarma dostanou do vimperského muzea a zámku nebo na rozhlednu Poledník. Navíc je čeká procházka kolem Plešného jezera za doprovodu strážce Národního parku nebo promítání Ozvěn Ekofilmu v informačních střediscích.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů