Pátek, 29. března 2024

Nová přírodní památka v Českém lese chrání vzácné rosnatky

Nová přírodní památka v Českém lese chrání vzácné rosnatky

Novou přírodní památku Kolowratův rybník vyhlásila Správa chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les. Necelý hektar velké území na Černém rybníce v lesích dva kilometry západně od Přimdy na Tachovsku je unikátní zejména výskytem velkého množství vzácné masožravé rostliny rosnatky prostřední, řekla ČTK Barbora Nováková z CHKO.

"V Českém lese se jedná o poslední větší populaci tohoto druhu. Odhadovanou početností několika tisíc jedinců patří tato lokalita dokonce k nejbohatším v ČR," uvedla. Rosnatka prostřední je blízká příbuzná běžnější rosnatky okrouhlolisté, s kterou se na známých lokalitách v Českém lese vyskytuje společně. Od rosnatky okrouhlolisté se odlišuje především tvarem listů, které jsou výrazně protáhlé.

V ČR rosnatka prostřední roste především v Třeboňské pánvi. "V Českém lese byl tento druh znovu nalezen po sedmdesátileté pauze v devadesátých letech minulého století a je zde nyní znám ze dvou lokalit," doplnila Nováková. Rosnatka prostřední patří mezi kriticky ohrožené rostliny.

Na území CHKO Český les je 26 maloplošných zvláště chráněných území. Jsou to nejcennější části území, které chrání lesní porosty s původní skladbou dřevin, mokřadní biotopy nebo geologicky významné lokality.

CHKO Český les vyhlášenou v roce 2005 na ploše 470 kilometrů čtverečných tvoří část pohraničního pohoří od Broumova na Tachovsku až po Domažlický průsmyk. Oblast zahrnuje nejcennější území příhraničního pásu hor v délce asi 70 kilometrů. Na nepřístupných místech sutí, svahů a hřebenů pohraničních hvozdů se dochovaly zbytky původních bučin, doplněné v severní části vrchovištními rašeliništi s porosty borovice blatky.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů