Středa, 24. dubna 2024

Na seznam UNESCO přibyla tři místa - v Keni, Austrálii a Japonsku

Na seznam UNESCO přibyla tři místa - v Keni, Austrálii a Japonsku

Soustava jezer ve Východoafrickém příkopu v Keni, pobřeží Ningaloo v západní Austrálii a japonské ostrovy Ogasawara jsou nové položky na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Rozhodl tak dnes na výročním zasedání v Paříži výbor této organizace pro světové dědictví. Na zasedání bylo rovněž rozhodnuto vyjmout přírodní rezervaci Manas v Indii ze seznamu ohrožených míst.

Navzájem propojená jezera Bogoria, Nakuru a Elementaita v keňské provincii Great Rift byla na seznam zanesena díky svému mimořádnému ekologickému významu. Rozmanitost druhů ptáků je jedna z největších na světě. Žije tam 13 ohrožených druhů ptáků a také množství savců včetně nosorožce černého, žirafy Rothshildovy, antilopy kudu, lva, geparda a psa hyenového. Pro Keňu je to pátý zápis na seznamu.

Austrálie jich má po dnešku už 19. Zaregistrované území Ningaloo o rozloze přes 700.000 hektarů zahrnuje jeden z největších pobřežních útesů na světě, vápencové krasové útvary a systém podzemních vodních toků. Pobřeží je také známé jako každoroční shromaždiště žraloků velrybích a domov mnoha druhů mořských želv.

Rovněž ostrovy Ogasawara (Boninské ostrovy), ležící asi 1000 kilometrů na jih od hlavního japonského souostroví, byly prohlášeny za součást světového dědictví díky velké bohatosti svého ekosystému. Mimo jiné jsou domovem kaloně medvědího, který je v kritickém nebezpečí vyhynutí.

Rezervace Manas v severoindickém státě Ásám byla vyňata ze seznamu ohroženého dědictví díky tomu, že se podstatně zlepšila její ochrana. Manas tak znovu nabyl své mimořádné hodnoty, uvedla UNESCO (Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu). Rezervace je na seznamu světového dědictví od roku 1985, na seznam ohrožených památek se dostala o sedm let později.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů